Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer onvermijdelijk

windmolen_85BB49E17AD25652C1257968003B264B_104BORGER ODOORN – College Borger-Odoorn wil windmolens ‘aan tafel’ bestrijden – Dat het windpark De Drentse Monden en Oostermoer er komt is volgens het college van de gemeente Borger-Odoorn onvermijdelijk. Minister Kamp van Economische Zaken stelt burgemeester en wethouders nu voor de keus: zelf de omgevingsvergunning afgeven of de hele zaak uit handen geven aan het ministerie. Het college blijft zich verzetten tegen de plannen, maar denkt meer invloed uit te kunnen oefenen als ze zelf de vergunning afgeeft. Die voorkeur wordt donderdag besproken met de gemeenteraad. ‘We hebben lang gewikt en gewogen’, zegt wethouder Freek Buijtelaar. Net als de overgrote meerderheid van de betrokken inwoners is de gemeente tegen de windmolenplannen van het Rijk voor de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. ‘We zien hoe de minister de signalen van de bevolking negeert, en hoe bijvoorbeeld Drouwenermond ingeklemd dreigt te raken tussen rijen windmolens. Daarom gaat onze lobby richting Tweede Kamer onverminderd door. Tegelijkertijd zijn we rationeel: uiteindelijk gaan er windmolens komen. En dan biedt het meewerken aan de vergunningverlening voor ons meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen dan wanneer we onze handen ervan af trekken.’

Invloed
Geen windmolens vindt ook de PVVBorger-Odoorn heeft zich samen met Aa en Hunze laten adviseren door een jurist die deskundig is op het gebied van windparktrajecten. Door de vergunningverlening in eigen hand te houden kan de gemeente zelf scherpere criteria hanteren voor de bouw en vorm van de molens. Ook op het gebied van geluidshinder is het mogelijk om in de vorm van maatwerkvoorschriften strengere voorschriften op te stellen. Bovendien wordt de gemeente door de vergunning zelf af te geven verantwoordelijk voor de handhaving. Wethouder Buijtelaar: ‘Als onze inwoners dan toch ergens terecht moeten kunnen met hun klachten en vragen, dan liever bij ons dan in Den Haag. Hoe meer we omwonenden zelf kunnen bijstaan, hoe beter. Als we het aan het ministerie overlaten, kun je op je vingers natellen dat er meer oog zal zijn voor de economie dan voor de leefbaarheid in het gebied.’

Omgevingsraad
De minister heeft de gemeente Borger-Odoorn ook gevraagd om deel te nemen aan een omgevingsraad, waarin mogelijkheden tot participatie van en compensatie voor inwoners worden besproken. De komst van een dergelijke raad hangt af van het draagvlak onder de bevolking, maar onder voorwaarde daarvan wil het college hier aan deelnemen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 2 juli wil het college graag horen wat het standpunt van de raadsfracties is.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.