Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Installatie schaapsherder en presentatie ambachtsgilde in Exloo

Jos op zijn oude stekkie

Jos op zijn oude stekkie – F: Lemsternijs.nl

BORGER ODOORN – Op zaterdag 15 augustus wordt Jos Robroek officieel geïnstalleerd als herder van de schaapskudde in Exloo. Hij ontvangt daarvoor de bijbehorende schaapsherderstaf uit handen van burgemeester Jan Seton. Aansluitend vormt de schaapskooi in Exloo het decor voor de presentatie van het onlangs opgerichte Ambachtsgilde Hondsrug.

Jos Robroek is per 1 augustus de nieuwe herder van de schaapskudde Exloo. Vorig jaar was Jos nog actief in Friesland (Lemmer/De Hommerts). Lees ook het interview en bekijk het filmpje van Lokale Omroep Radio Spannenburg. Onder zijn aanvoering moet de schaapskudde met nieuw elan terugkeren in het dagelijks beeld van het dorp. Nadat de schaapskudde op 15 augustus feestelijk is onthaald bij de schaapskooi in het centrum van Exloo, overhandigt burgemeester Seton de schaapherdersstaf om 11.30 uur aan Robroek.

Ambachtsgilde
Schaapsherder Robroek is een van de leden van Ambachtsgilde Hondsrug. In dit gilde zijn zo’n twintig gespecialiseerde bedrijven uit Borger-Odoorn verenigd die hun beroep op ambachtelijke wijze uitoefenen. Voorbeelden hiervan zijn een bakker, slager en imker, maar ook een zilversmid en een meubelmaker. Een aantal van hen zal na de installatie van de schaapsherder tot 16.00 uur hun ambacht presenteren. Ook neemt wethouder Albert Trip de nieuwe promotiefolder van het gilde in ontvangst. Trip: “De aanstelling van een nieuwe schaapsherder die op zijn beurt weer deel uitmaakt van een regionaal ambachtsgilde past perfect in het beeld van onze Cittaslow-gemeente. Namelijk dat van een gebied met cultuurhistorische waarde en een eigen identiteit.”

Schaapskooi
Een deel van de Exloër schaapskudde zal voortaan ook gedurende de middaguren in de schaapskooi in Exloo verblijven. De aankomst- en vertrektijden van de kudde zijn aangepast aan het natuurlijke ritme van de schapen. ’s Nachts blijven ze binnen de hekken op de heide, rond 12.30 uur keren ze terug bij de kooi en rond 16.00 uur vertrekken ze weer naar het begrazingsterrein. De kudde is daarmee straks weer een dagelijks terugkerend beeld in de Hoofdstraat.

 

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.