Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Swinder en Theo Sieben live-sessies in BluePrint

image001VEENDAM – Op vrijdag 8 april wordt een nieuwe live aflevering van het roots radioprogramma Blueprint uitgezonden vanuit de foyer van theater vanBeresteyn. Wij hebben weer interessante gasten bereid gevonden om in Blueprint een sessie te vertolken, nl de bekende Groningse band Swinder en de uit Brabant afkomstige, maar nu in Amsterdam wonende Theo Sieben. Zoals altijd is publiek welkom en is de toegang gratis. Het uitzendtijdstip is van 17.00 – 19.00 uur. Via de live stream op www.rtv-parkstad is het programma live te beluisteren en verder de hele week op rootsparadise.nl/blueprint

 

Biografie

Swinder

 Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in het dorp gesproken wordt. Zoals je aardappels met jus pas weer kunt waarderen nadat je minimaal vijf jaar geleden de deur van het ouderlijk huis achter je hebt dichtgetrokken, zo duurt het een klein decennium tot na het horen van de Groninger chansonnier Ede Staal het kwartje valt: het Gronings kan heel mooi zijn, als je er maar mooie dingen in zegt, of zingt.

Dat moeten meer mensen weten, dus in de winter van 2012 schaft hij zich het Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan aan en duikt de bibliotheek in voor een zelfstudie Gronings. Zwervend door de lemma’s ontstaan als vanzelf de eerste teksten, over gebroken harten en kapotte klokken, over drank en landbouw, vakantie en werkeloosheid: Het dialect leent zich slecht voor het grote gebaar. Anderhalf jaar, twee regio-hits, een videoclip en een kleine honderd optredens later is Swinder uitgegroeid tot een vijfkoppige band, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock.

De single ‘Noar Stad’ wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert hen optredens op in De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Here Comes The Summer, Noorderzon en Bevrijdingsfestival Groningen. In de zomer van 2014 verzorgt Swinder tien uitverkochte voorstellingen op het Noorderzon Festival, en brengt in samenwerking met de plaatselijke kringloopwinkel de single ‘Twijde Hans’ uit. Met de hoofdrol voor Hans Kazàn in de bijbehorende videoclip stijgt het nummer snel door naar de nummer één positie van de regionale hitlijst. In een kleine twee weken wordt op Vlieland het debuutalbum opgenomen.

Het titelloze debuut is het resultaat van anderhalf jaar liedjes schrijven, bijschaven en weggooien om weer opnieuw te beginnen, met als uitkomst een uitgebalanceerd geheel van meezingbare festivalrefreinen en kleine verstilde ballades. De plaat werd geproduceerd door Matthijs van Duivenbode, (o.a. Douwe Bob, Tangarine, Sky Pilots) en verscheen in maart 2015 bij Excelsior Recordings. De single ‘Vief Veur Elf’ eindigt als meest gedraaide single van 2015 in de Noord 9 van Radio Noord.

www.swinder.nl

Theo Sieben

 Theo Sieben is geboren in de Brabantse Peel, een regio met een levendige folk-en rocktraditie. Hij speelde in bands, maar ging al snel klassiek gitaar studeren aan het conservatorium. Daarna vertrok hij naar  Amsterdam, eerst werkte hij als sessie gitarist, en later ook als componist, van filmmuziek en muziek voor dans en theater. Afgelopen jaar tourde hij met Henny Vrienten, PAULUSMA, de band van Daryll-Ann frontman, Jelle Paulusma en Bertolf.

Theo speelde zijn rootsy songs al oa tijdens het Folkwoods festival, Flachland festival, Documenta, Into The Great Wide Open, Naked Song en de Winterparade. Ook speelde hij in de HMH de aftershow van Rodriguez.

In 2011 bracht hij “Until Grass” uit, zijn debuut cd met eigen songs. Real Roots Cafe noemde deze plaat een “nieuwe folk klassieker”.

In 2012 bracht hij “Invite to Dance” uit, de enige Nederlandse rootsplaat die het jaarlijstje van de EuroAmricanaChart haalde.(Rein vd Berg). Ook de OOr, Parool en Heaven schreven erg mooie recensies.

Onlangs verscheen zijn 3e solo plaat Delphinidin  Een bluesy en soulvol album , waarop je invloeden van bijv. Ali Farka, New Orleans en John Fahey kunt terug horen. In muziekkrant werd de plaat lovend gerecenseerd. Enkele citaten: “Op alle fronten een voltreffer” / “Ouderwets vakmanschap uit eigen land “.

www.theosieben.com

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.