Direct naar de inhoud.

De sigaar is Koning in Nieuwe Pekela

  • door:
  • op:
Het boek over de sigarenfabriek
Het boek over de sigarenfabriek

NIEUWE PEKELA – Een boekje schrijven voor mijn kleinkinderen over de fabriek van mijn opa’, bedacht Aaf Koning enkele jaren geleden. Dat idee werd versterkt door haar dochter Ingrid die via interviews en bezoekjes aan plaatsen van vroeger het levensverhaal van haar moeder opschreef.

Opa, Reint Harm Koning, begon in 1893 in Nieuwe Pekela een sigarenmakerij. In het voorhuis dreef zijn vrouw een winkel met kruideniers– en koloniale waren. Het sigarenbedrijf groeide uit tot een grote fabriek waar honderden mensen hun brood verdienden en waar op de sigarenmakers afdeling het mannenkoor Albatros ontstond.

Kleindochter Aaf, een geboren en getogen Pekelder, heeft de geschiedenis van de fabriek weer tot leven gebracht, hoe die begon en eindigde. Ze vertelt over de generaties Koning –waarvan haar vader er één was– die het stokje overnamen van opa, over de christelijke gereformeerde kerk, waarvan de Konings lidmaten waren, over de groei en bloei van het bedrijf, de zware tijden en over hoe de sigaar die was, verging tot as. ‘Het boekje’ werd een ‘boek- en naslagwerk’

Aafs herinneringen aan vroeger bleken talrijk te zijn en de verhalen daarover kregen verband en diepte, mede door de inbreng van familieleden en direct betrokkenen. Ook voegde ze schepjes informatie toe uit allerlei andere bronnen.

De presentatie van het boek zal op 28 mei plaatsvinden in het Albatros-huis te Nieuwe Pekela. Koning verwacht meer dan 100 genodigden, waaronder burgemeester Kuin van de Pekela’s.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal