Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Museumspoorlijn STAR restaureert goederenwagens

Wethouder G. Brongers gemeente Stadskanaal

Wethouder G. Brongers gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – De historie van het vervoer over spoor gaat niet alleen over stoomlocomotieven en personenrijtuigen. Goederenvervoer speelt al sinds het begin van de spoorwegen een belangrijke rol. Museumspoorlijn STAR vindt het dan ook van groot belang om diverse soorten goederenwagens te bewaren voor het nageslacht. Twee wagens zijn onlangs gerestaureerd en zijn op zaterdag 9 juli gepresenteerd aan wethouder Brongers van de gemeente Stadskanaal.

 

NLdoet

De vrijwilligers van de technische dienst hebben het afgelopen jaar druk gewerkt aan de restauratie van twee soorten wagens. In het kader van NLdoet hebben leerlingen van het Ubbo Emmius uit Stadskanaal en de wethouders Brongers en Hamster van de gemeente Stadskanaal meegeholpen aan een grote schilderbeurt van de wagens. Naast de schilderbeurt hebben de wagens ook een technische onderhoudsbeurt gekregen zodat ze weer aan alle wettelijke eisen voldoen.

STAR_Donateursdag1 - Klaas VijfschagtOude NS-wagens

De beide wagens die gerestaureerd zijn zijn voormalige NS-wagens. Eén van de wagens is een zogenaamde ‘kuilwagen’. Een soort ‘dieplader’ op rails. Deze wagen maakte deel uit van een kleine serie die begin jaren ’60 aan de Nederlandse Spoorwegen geleverd zijn. Nu zijn er nog slechts drie exemplaren bewaard. De andere wagen is een zogenaamde ‘rongenwagen’. Deze platte wagens zijn vanaf de jaren ’50 in dienst gekomen en werden voor allerlei zaken gebruikt. Voor vervoer van zand, inframaterialen, tractoren. Maar ook nog voor het vervoer van containers. Bij Museumspoorlijn STAR wordt de wagen in de historische goederentrein gebruikt voor o.a. het vervoer van historische voertuigen

Presentatie

De beide wagens zijn op zaterdag 9 juli gepresenteerd aan wethouder Brongers van de gemeente Stadskanaal. De presentatie vond plaats tijdens de donateurs- en sponsordag van Museumspoorlijn STAR.

Zomerseizoen

De donateurs- en sponsordag vormde in feite de aftrap voor het zomerseizoen van Museumspoorlijn STAR. Tot en met eind augustus rijdt de stoomtrein op alle woensdagen en zondagen weer tussen Stadskanaal en Veendam. Op de laatste zondag van de maand rijdt de trein eveneens tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.