Direct naar de inhoud.

Diverse opties huisvesting vluchtelingen Borger-Odoorn

  • door:
  • op:
Instroom vluchtelingen
huisvesting legale vluchtelingen met kinderen

BORGER-ODOORN – De gemeente Borger-Odoorn heeft in het laatste kwartaal van 2016 nog 22 vergunninghouders te plaatsen. Tien daarvan komen tijdelijk in een ‘tussenvoorziening’ in Tynaarlo. Voor de resterende vluchtelingen en de verwachte vergunninghouders in 2017 werkt de gemeente aan verschillende andere huisvestingsmogelijkheden.

Net als andere gemeenten heeft Borger-Odoorn de taak om woonruimte te vinden voor vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. In het eerste kwartaal van 2016 is de achterstand van 17 personen uit 2015 ingelopen. Van de taakstelling van 65 te huisvesten vergunninghouders in 2016 zijn inmiddels 43 personen geplaatst. Dat houdt in dat Borger-Odoorn in het laatste kwartaal van dit jaar nog 22 mensen een plekje moet geven.
Tussenvoorziening
Door de verhoogde instroom van vluchtelingen van de afgelopen periode is het aantal te plaatsen vergunninghouders ook hoger geworden. Het aanbod aan huurwoningen is echter krap, waardoor gemeente en woningcorporaties ook andere mogelijkheden onderzoeken en benutten. Zo wordt de tijdelijke plaatsing voorbereid van 10 personen in een tijdelijke ‘tussenvoorziening’ in de gemeente Tynaarlo. De bewoners kunnen hier maximaal 2 jaar blijven. Dat geeft Borger-Odoorn tijd om huurplekken in de eigen gemeente te vinden. Ondertussen tellen de plaatsingen in Tynaarlo wel mee voor de taakstelling die de Rijksoverheid heeft gegeven. Het niet halen van deze opdracht kan voor gemeenten onder meer financiële gevolgen hebben.
Mogelijkheden
Ook wordt momenteel huisvesting in een voormalig kantoorpand in Exloo voorbereid, en zijn drie voormalige schoolpanden in beeld voor mogelijke verbouwing. Daarnaast is de gemeente concreet bezig met de optie om verschillende bewoners een woning te laten delen, in afwachting van nareizende familieleden. In Emmen is hiermee een succesvolle pilot uitgevoerd.
IJzers in het vuur
Wethouder Ton Souverein is blij met de voortgang, maar weet dat er nog steeds ruimte nodig is. “In 2017 verwachten we opnieuw een substantiële taakstelling van het Rijk. Bovendien is de tussenoplossing in Tynaarlo tijdelijk. En afzonderlijke bewoners die samen een woning delen, kunnen daar niet blijven als hun gezin hen achterna reist. Vandaar dat we verschillende ijzers in het vuur hebben, want we hebben de plekken hard nodig.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal