Direct naar de inhoud.

Op zoek naar een passende baan

  • door:
  • op:
Team Jolienke Ruiter

GRONINGEN – Van worden wie je bent, naar komen waar je past – Op dinsdag 14 februari gaat de vierde editie van de NoorderBaanBattle van start in het Noordlease Stadion in Groningen. Een succesvol project, waarin werkzoekenden op zoek gaan naar een passende baan. In de vorige edities wist tussen de 60 en 70 procent van de deelnemers een betaalde baan of een werkervaringsplaats te bemachtigen of startte een eigen onderneming. Zo ook Jolienke Ruiter, die dankzij de NoorderBaanBattle als trainee communicatie bij Werk in Zicht aan de slag kon.

Jolienke

Jolienke was, net als vele anderen, ongelukkig met haar baan. “Van mijn laatste baan werd ik zo ongelukkig dat ik ben gestopt. Helaas had ik daarna zeven maanden geen werk”, vertelt ze. Toen de NoorderBaanBattle op haar pad kwam besloot ze zich aan te melden. Immers, niet geschoten is altijd mis. Een succes is het voor haar zeker geweest, want inmiddels heeft Jolienke een traineeship bij Werk in Zicht gevonden. Tijdens het traject vond ze veel lotgenoten die in hetzelfde schuitje zaten. “Het is zo fijn om met lotgenoten, met andere werkzoekenden te praten. Iedereen was supergemotiveerd, we wilden allemaal graag werken. Maar iedereen was ook gefrustreerd, omdat het werk zoeken dus niet lukte.’’

Meeloopdagen bij bedrijven in de omgeving

Daar bracht de NoorderBaanBattle verandering in. Door gebruik te maken van het netwerk van haar groepsgenoten, kon Jolienke meeloopdagen en netwerkgesprekken voeren. Dit hielp haar ook in haar zoektocht naar zowel een baan als naar zichzelf. ‘’Doordat we er in groepsverband zo intensief mee bezig waren en het extra netwerk dat je erbij kreeg, leken er opeens zoveel meer mogelijkheden te ontstaan. Zo regelde ik voor mezelf een aantal meeloopdagen bij RTV Noord en had ik een netwerkgesprek met een communicatieadviseur van het Groninger Forum. Allebei erg leuke organisaties. Dit had ik zonder de NoorderBaanBattle waarschijnlijk nooit gedaan.”

In gesprek gaan levert meer op dan de aller-creatiefste cv

Tijdens de ‘battle’ kwam ze erachter dat er meer mogelijkheden zijn om jezelf te promoten. “Het was echt een eyeopener voor me dat er naast het schrijven van brieven of de aller-creatiefste cv’s ook nog andere sollicitatiemogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld door veel met mensen te praten en te vragen of je eens een op gesprek kunt komen.’’ Zonder verwachtingen ging Jolienke de NoorderBaanBattle in, maar ze kan zeker terugkijken op een succesvolle periode. “Aanmelden? Absoluut doen! Het is fijn om in groepsverband bezig te zijn met je zoektocht naar werk, want die zoektocht kan flink deprimerend zijn. In je eentje thuis achter de laptop, afwijzing na afwijzing krijgend. Ontmoet nieuwe mensen en krijg daar energie van om weer verder te gaan!”

Samen werken aan zelfvertrouwen

Tijdens het traject gaan werkzoekenden gedurende zestien weken onder begeleiding van professionele coaches op zoek naar nieuwe creatieve methoden om zichzelf aan werkgevers te presenteren. Samen wordt er voornamelijk gewerkt aan het creëren van zelfvertrouwen en zelfinzicht van de deelnemers. Daarnaast kunnen de deelnemers naar behoefte gebruik maken van sollicitatietechnieken. Los van de sollicitatiebrief, op weg naar persoonlijk contact met werkgevers en instanties.

Meedoen

Werkzoekenden in alle soorten en maten uit de provincies Groningen en Drenthe kunnen zich
vrijblijvend inschrijven. De deelnamecriteria verschillen per gemeente. Deze hebben betrekking op
leeftijd (18 – 65), opleiding, uitkeringsgerechtigd, Wajong, ex-gedetineerd, zonder startkwalificatie, maar
soms komen ook afgestudeerden (mbo, hbo of wo) in aanmerking voor deelname. Inschrijven kan via: www.noorderbaanbattle.nl-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal