Direct naar de inhoud.

kunstenares Carolien van Olphen in Huis voor de Kunst

  • door:
  • op:
Foto: eigen foto Carolien van Olphen

VEENDAM – Carolien van Olphen ( Rotterdam 1971) heeft als vakbekwaam beeldend kunstenaar een beduidende voorliefde voor het schilderen van mensen. Grootse portretten en monumentaal geschilderde modellen die dikwijls gehuld en uitgedost zijn afgebeeld met een variëteit aan minutieus uitgewerkte patronen die een opmerkelijke beheersing laten zien.

Geïnspireerd door de volumineuze geschilderde kantkragen van de ‘oude meesters’, laat Carolien deze imposante kragen en overige theatrale attributen -dikwijls- op speelse en clowneske wijze terugkomen in haar schilderijen. Middels een studie kunstgeschiedenis en objectiviteit voor detail, weet Carolien inspiratie voor haar verzadigd kleurgebruik, te halen uit een roemrijk oeuvre van Middeleeuwse iconen. Ook de toepassing van goudverf en slagmetaal is haar niet vreemd.De schilderijen zijn zodoende altijd voorzien van een rijk koloriet, een intensiteit aan kleur dat perfect harmonieert met de ingetogenheid van de stemmingen en uitdrukkingen op de gezichten van het geportretteerde model hetgeen zo karakteristiek is voor het werk van Carolien van Olphen.

Carolien weet onmiskenbaar haar veelal adolescente modellen trefzeker op het beeldvlak weer te geven waarbij zij een interactie laat ontstaan tussen toeschouwer en de geportretteerde. Een vluchtig moment van vereenzelviging door herkenning. De invoelbaarheid van de aanwezigheid van het kwetsbare, vertwijfeling, het verwachtingsvolle in de soms dromerige, maar altijd ingetogen mimiek van deze jonge aankomende volwassenen op het doek. Dat is datgene Carolien van Olphen met overgave en passie als beeldend kunstenaar het liefste doet: met kennis en technisch vernuft mensen schilderen en mensen raken binnen de schoonheid van de schilderkunst.

Carolien van Olphen, woonachtig te Groningen, studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam en heeft in 2016 de vakopleiding voor beeldend kunstenaar aan de Klassieke Academie voor beeldende kunst te Groningen afgerond. Carolien van Olphen is tijdens haar studie aan de Klassieke Academie begeleid door beeldend kunstenaar: Svetlana Tartakovska en Paul Boswijk.Naast beeldend kunstenaar is Carolien van Olphen gehuwd en moeder van vier kinderen.

De solo-expositie ‘ Colorique ‘ loopt van 29 april 2017 t/m 21 mei 2017 en is te bezichtigen op zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 uur tot 17:00 uur in het Huis voor de Kunst, gelegen aan de Stationsstraat 10 te Veendam. Buiten genoemde data en tijden is de solo-expositie ‘Colorique’ te bezichtigen na telefonische afspraak: 06 22696493. Tevens bent u hierbij in de gelegenheid om de eigen veelal museale kunstcollectie van het Huis voor de Kunst te bezichtigen.Toegang is geheel gratis.

Foto: eigen foto Carolien van Olphen-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal