Direct naar de inhoud.

Extra geld voor culturele herstart in Drenthe

  • door:
  • op:
Podium de Verrekieker in Drouwenermond | Foto: Alex Vissering

REGIO –  Het college van gedeputeerde staten van Drenthe stelt ruim 450.000 euro beschikbaar om de herstart van het culturele leven in de provincie een impuls te geven. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld vanuit het Drents Noodfonds Cultuur. Een derde deel van dat bedrag is bestemd voor een cultuurmakersloket, de rest is bedoeld voor het organiseren van openingsactiviteiten bij bijvoorbeeld theaters en musea.

Cultuurmakersloket

Grote culturele instellingen, zoals musea en theaters, zijn tot nu toe zonder grote kleerscheuren door de coronacrisis heen gekomen. Dit komt mede door de steunmaatregelen van het Rijk, de gemeenten en de provincie. Echter bleven de kleinere cultuurinstellingen en individuele cultuurmakers hierbij een beetje achter.

Door dit nieuwe steunpakket kan deze groep nu een steun bedrag aanvragen bij het zogeheten ‘cultuurmakersloket’.  Gevestigde cultuurmakers kunnen een bedrag van maximaal € 2.500,  aanvragen voor een nieuw project. In totaal is voor dit loket € 150.000, beschikbaar, dat gelijkelijk verdeeld zal worden over de drie regio’s Noord- en Midden-Drenthe, Zuidoost-Drenthe en Zuidwest-Drenthe.
De verwachting is dat het loket binnen twee weken zal openen. Op de website van de provincie zijn dan eenvoudige aanvraagformulier te vinden.

Openingsactiviteiten

Naast dit cultuurmakersloket stelt het college van Gedeputeerde Staten aan onder meer musea en theaters ook middelen beschikbaar voor de opstart van openingsactiviteiten die in en kort ná de zomer plaatsvinden.
Zowel de kleine musea als de musea van provinciaal belang, 6 Drentse theaters en het Drents Archief krijgen een vooraf vastgesteld bedrag om een opstartactiviteit te organiseren in samenwerking met lokale culturele ondernemers en organisaties.

De 12 Drentse gemeenten krijgen een bijdrage van € 10.000,– voor opstartactiviteiten van overige gemeentelijke podia, bibliotheken en presentatieplekken.

Mes snijdt aan twee kanten

Volgens cultuurgedeputeerde Bijl snijdt het mes aan twee kanten met deze regelingen: “Cultuuraanbieders kunnen met inzet van lokale cultuurmakers laten zien dat er weer veel gebeurt en een breed publiek kan op deze manier hernieuwd kennismaken met cultuur. Daarmee brengen we zo snel mogelijk de reuring terug in een sector die dat heel hard nodig heeft.”

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal