Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Iedereen is winnaar bij de Caveman Challenge Exloo 4.0

Foto: Een beeld uit de Caveman Challenge Exloo van vorig jaar

EXLOO – Grote evenementen werpen hun schaduw ver vooruit. Dat geldt ondertussen ook voor de vierde editie van de Caveman Challenge in Exloo op zondag 16 oktober en daarom Caveman Challenge Exloo 4.0 genoemd. De Obstacle Run in het anders zo rustige dorpje mag met 2000 deelnemers zeker tot een van de grotere sportieve uitdagingen in Drenthe worden gerekend.

Wat maakt de Caveman Challenge zo bijzonder? “Dat is niet de uitdaging om als eerste de finishlijn te passeren”, weet Jan Schutrups van de Stichting Obstacle Run Exloo. “Maar het feit dat je je eigen grenzen weer hebt verlegd. Bij ons is iedereen winnaar. Iedereen komt ook op het podium voor een fotomoment. Het gaat niet om tijd, maar om je eigen prestatie.”

Die uitdaging zit hem overigens niet alleen in het sportieve deel, maar zeker ook in de organisatie. Meteen nadat de laatste deelnemer vorig jaar over de finish kwam werden de eerste ideeën over dit jaar alweer gespuid.

Inschrijving
Het lijkt nog ver, maar over een kleine twee maanden, op zondag 15 oktober, gaat het weer gebeuren. “De inschrijving is geopend en het deelnemersveld begint al aardig vol te lopen”, zegt organisator Jan Schutrups. “We denken zeker dat we het aantal van 2000 sporters weer gaan halen.” Opmerkelijk is dat de organisatie ook inzet op teams. “Natuurlijk zijn we blij met elke inschrijving, maar bij groepen zie je dat er een soort teambuilding ontstaat en dat ze elkaar helpen om over de finish te komen. Je staat er dan nooit alleen voor en je maakt ook nieuwe vrienden. Om iedereen de kans te geven de run op een goede manier te volbrengen worden de komende weken clinics gehouden. Ook voor kinderen. Houd de website en Facebookpagina in de gaten adviseert Jan Schutrups.

Kids-Ouder Run
Schutrups haalt vervolgens het succes van de Kids-Ouder Run aan. “Dat is zo leuk om te zien. Leeftijd telt daarbij niet. Je moet 6,66km kunnen rennen, klauteren en klimmen en niet bang zijn voor water. Een zwemdiploma is niet nodig. Het is wel belangrijk dat de ouders en hun kinderen dezelfde snelheid aanhouden en elkaar niet uit het oog verliezen. Als een kind te vermoeid is om verder te kunnen, is er altijd de mogelijkheid om via een kortere weg terug te gaan.”

Vrijwilligers
Er is echter nog veel te doen voor de organisatie. “We zijn nu heel druk bezig om vrijwilligers te werven. Want zonder vrijwilligers is het onmogelijk dit evenement te organiseren. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden. Graag zelfs. Daarnaast hebben we momenteel heel veel overleg met de uitzetter van het parcours. Dat moet niet alleen uitdagend en spannend zijn, maar vooral ook veilig.”

Er worden ondertussen meer obstakelruns in Nederland gehouden, het landschap rondom Exloo maakt deze run echter uniek. Want Exloo ligt op de Hondsrug en dat staat als een van de weinige plekken in Nederland op de prestigieuze werelderfgoedlijst van de Unesco en behoort sinds 2013 tot de selecte groep van 120 Geoparken in de wereld. “Het parcours gaat dwars door het Drentse oerlandschap en leidt de deelnemers niet alleen over, onder en door obstakels, maar ook over de heide en boerenakkers, door het bos en langs het hunebed van Exloo”, legt een enthousiaste Schutrups uit. “Het decor van Exloo en Drenthe is misschien wel het mooiste wat er bestaat.”

Alle informatie is te vinden op www.cavemanchallenge.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.