Direct naar de inhoud.

Zeemansliederen op het dorpsplein in Odoorn

  • door:
  • op:

ODOORN – Het dorpsplein in Odoorn is zaterdag 23 september a.s. het decor van een gezamenlijk optreden van shantykoor de Noszéli Singers uit Stadskanaal en shantykoor Windstilte uit De Meern (Utrecht). Van 14.00 tot 17.00 uur zullen de koren hun zeemansliederen ten gehore brengen. Ook wordt een aantal nummers samen gezongen.

Shanties werden vroeger door de zeelieden gezongen tijdens hun zware werk aan boord. Ook zongen zij tijdens hun spaarzame vrije tijd verhalende, vaak melancholische liederen. De “shantyman” zong voor, waarop de bemanning het refrein zong. De teksten hadden soms de meest frivole inhoud en gingen over drank, het schip, vrouwen en heimwee naar huis.

Shantykoor De Noszélie Singers, een afkorting van “nostalgische zeemansliederen”, bestaat sinds 1993. Met veel enthousiasme worden niet alleen Nederlandse, maar ook Engelse en Duitse shanties gezongen. Met een volstrekt eigen aanpak en geluid onderscheiden de Noszélie Singers zich van andere koren in zowel binnen- als buitenland. Zij worden muzikaal begeleid door accordeonspelers en een toetsenist.

De mannen van shantykoor Windstilte zingen sinds 1990 samen. Het uitgebreide repertoire bestaat uit Engelse, Duitse, Spaanse, Franse en Nederlandstalige nummers. Op ongedwongen en vrolijke wijze zingt het koor de shanties helemaal uit het hoofd. Ieder optreden wordt gezellig, uitnodigend en ludiek gepresenteerd. Muzikale ondersteuning is er van accordeons, grote trom, bel, wasbord en “stampeloeres”.

Voor het optreden op het dorpsplein in Odoorn, naast hotel De Oringer Marke, maakten beide koren een mooi en afwisselend programma. De toegang is gratis. Voor het luisterende publiek zal er een royaal overdekt terras zijn, zodat men warm en droog kan genieten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal