Direct naar de inhoud.

Visie zonneparken ‘Stadskanaal op Zon’ ter inzage

  • door:
  • op:
zonne- energie – (F: RTV1/BJB)

STADSKANAAL – Visie op zonneparken ‘Stadskanaal op Zon’ besproken met inwoners en initiatiefnemers. De komst van zonneparken biedt kansen voor het regionale bedrijfsleven en het stimuleren van andere duurzaamheids-maatregelen, aldus het college. Met een zekere omvang van zonneparken wordt bovendien een substantiële bijdrage geleverd aan de energietransitie.

Niet voor niets is ‘Stadskanaal werkt Duurzaam’ één van de drie pijlers in het onlangs gepresenteerde koersdocument. De komst van zonneparken naar de gemeente en de voorwaarden waarop is gevat in de integrale gebiedsvisie ‘Stadskanaal op Zon’.

Uit deze visie blijkt onder meer dat op voorhand geen locaties worden aangewezen of uitgesloten. Omdat de realisatie van zonneparken maatwerk is, worden in overleg tussen bewoners, initiatiefnemer(s) en gemeente de voorwaarden besproken voor de mogelijke maatschappelijke en landschappelijke inpassing van een plan. Initiatieven voor zonneparken moeten op voldoende draagvlak kunnen rekenen, vandaar dat dit overleg is vereist.

Juist in dit overleg wordt stevig ingezet op de voorwaarden die aan ontwikkelaars worden gesteld en die betrekking kunnen hebben op inwoners. Op locatieniveau gaat het er dan om hoe inwoners rondom een zonnepark hiervan kunnen profiteren. En op gemeentelijk niveau zou het alle inwoners van de gemeente ten goede moeten komen, bijvoorbeeld in de vorm van een Gebiedsfonds, verduurzaming van de woningvoorraad en de kans op werkgelegenheid.

Wat betreft de landschappelijke inpassing onderscheidt de gemeente twee zones: de landschappelijke zone met het karakter van het Westerwoldse landschap en de Oplaadzone met een Veenkoloniaal karakter. Vanwege het grootschalige open karakter van de Oplaadzone en de aanwezigheid van aansluitpunten is deze geschikt voor grootschalige zonneparken. Omdat de landschappelijke zone kwetsbaar is, wordt hierin uitgegaan van kleinschalige zonneparken.

De visie op de mogelijke komst van zonneparken is door het college vastgesteld en ligt zes weken ter inzage. Op donderdagavond 7 december is in Theater Geert Teis een drukbezochte bijeenkomst gehouden waarbij zowel inwoners als initiatiefnemers en andere betrokkenen hun zegje hebben gedaan over dit onderwerp. Met name als het gaat om de locatiekeuze, participatiemogelijkheden en landschappelijke inpassing.

Na de terinzagelegging van de visie (begin januari) wordt de gebiedsvisie eerst opiniërend besproken door de gemeenteraad. Uiteindelijk stelt de raad, nog in de huidige samenstelling, de definitieve gebiedsvisie vast in de vergadering op 26 maart.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal