Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Expositie in Veenkoloniaal Museum Veendam

De Tijdmachinist

VEENDAM – Van 25 februari tot en met 6 mei toont het Veenkoloniaal Museum in Veendam de grootste en meest indrukwekkende verzameling fantasie Stirlingmotoren van Nederland. Ruim vijftig modellen van Jos de Vink zijn dan te zien op deze expositie.

In de negentiende eeuw werden er talloze ingenieuze mechanische machines ontwikkeld. De Schotse dominee Stirling bedacht het principe waarbij lucht in een gesloten systeem wordt verwarmd en weer afgekoeld. Door het uitzetten en krimpen van de lucht komt de motor in beweging. Jos de Vink bouwt motoren die gebaseerd zijn op dit principe. Bijzonder is dat al deze objecten heel weinig energie nodig hebben. Ze draaien op een waxinelichtje of op de warmte van een halogeenlampje. Er zijn er zelfs een paar die al op de warmte van een hand in beweging komen.

De collectie bestaat uit verschillende configuraties: van een tijdmachine tot en met een motor die een klok aandrijft. Deze futuristische heteluchtmotoren zijn gemaakt van afgedankte oude voorwerpen van messing en brons. De Stirling objecten van Jos de Vink werken in stilte, vandaar de titel ‘Silent Punk’.

Veenkoloniaal Museum
Museumplein 5, Veendam

1 Reactie op “Expositie in Veenkoloniaal Museum Veendam

  1. Wiecher Schutte

    Mooie machientjes, wel heel jammer dat er niets aan staat hierdoor is de tentoonstelling wat doods.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.