Direct naar de inhoud.

Mega Piraten Festijn in Borger is helemaal terug

  • door:
  • op:
F) Megapiratenfestijn

BORGER – Het is een indrukwekkend gezicht. Het publiek in de bomvolle tent van het Mega Piraten Festijn in Borger stuitert massaal meters van links naar rechts. En dat allemaal in beweging gebracht door Snollebollekes. ADHD-volksmenner Rob Kemps, het gezicht van de feestact, ziet dat het goed is. ‘Links Rechts’. Hij balt triomfantelijk zijn vuist naar presentator Willie Oosterhuis. “Het record is verbroken”, meldt hij aan het publiek. De grootste volksverhuizing die hij ooit teweeg heeft gebracht op het Mega Piraten Festijn. En zo is het Mega Piraten Festijn in Borger er eentje van superlatieven. Groot, groter, grootst. Het Mega Piraten Festijn is he-le-maal terug!

Natuurlijk laat Jannes zich weer toejuichen na zijn ballad ‘Adio, Amore, Adio’. Maar uit de kelen van zoveel mensen klinkt het nog weer net iets harder dan anders. “We gaan weer door het plafond”, stelt Willie. “Het zal met alles te maken hebben. Met het gegeven dat de mensen weer geld hebben. Met de line-up, want de absolute top staat op het Mega Piraten Festijn. En zo ging het twee weken geleden in Nijmegen ook al. Beginnen in de stad, het is lastig. Maar ook daar zat het vol en was het publiek enthousiast.” Rob Kemps denkt er hetzelfde over. “Ik heb met het Mega Piraten Festijn nog nooit in zo’n grote tent gestaan. Ja, inderdaad, ik gebaarde even naar Willie. Ook hij heeft ons vanaf het begin mee gemaakt. Toen nog niemand wist wie we met Snollebollekes waren en niemand er vertrouwen in had. Misschien nog wel terecht ook! Ik vond dit zo mooi. Die enorme publieksrespons. Het is ook een eer om hier te staan. Dus maakte ik even oogcontact met Willie. Of dit een optreden is waar je het voor doet? Nou, weet je, ik vind dat badinerend naar de kleinere optredens in cafés. Daar sta ik soms voor driehonderd man. En ook daar doe je het voor. Maar optredens als dit zijn wel de krenten in de pap. Waar dit ophoudt? Het eerste jaar gaven we het een jaar. Het tweede jaar ook. Het derde jaar werd het nog groter. Het vierde jaar dachten we dat het niet gekker kon en inmiddels zijn we al weer bezig aan ons vijfde jaar. En je hebt kunnen zien wat er net gebeurde. Ik wil er geen uitspraken over doen. We zien het wel!”

‘Kleine’ Toppers
Ook Gerard Joling scoort. Hij heeft een shirt aan met de tekst: ‘Ik ben liever Geer dan Goor’. Gekregen, zo meldt hij. En hij laat nog even zijn buik zien aan het publiek. Want die is flink gegroeid. “Kijk, zo moet het”, meldt hij, terwijl hij zijn buik inhoudt. “En zo is het”, laat hij zien, terwijl hij zijn buikspieren ontspant. Met significant verschil. “Ach joh, ik ben de schaamte voorbij. Ik houd me niet in!” Het publiek vreet uit zijn handen. ‘Zing met me mee’. ‘Echte Vrienden’ en ‘Het is nog niet voorbij’, het zijn hits en die worden hard meegezongen. Naderhand krijgt hij complimenten van Menno Muis van de organisatie. Het geluid was super, net zoals het optreden. Achter het podium wordt Gerard bestormd door tientallen fans die met hem op de foto willen. Hij doet het gewillig. Wel ietwat gehaast, want er wacht nog een optreden. Of een optreden op een Mega Piraten Festijn veel verschilt van zijn solo-optredens? “Weet je, de diversiteit van het programma is hier enorm. Het voelt als een soort ‘kleine’ Toppers. De sfeer was fantastisch!” En in tegenstelling tot sommige andere artiesten, die liever veertig kleinere shows doen, dan één zo’n grote, komt hij graag op het festival. “Dit zijn de evenementen waar we het voor doen. Kijk, Nederland is geen land voor sterren. Daar zijn we gewoon te klein voor. Als ik vandaag ruzie krijg in Brabant, weten ze het morgen in Noord-Holland. Het heeft geen zin om moeilijk te doen.”

Boer on Toer
Ook organisator Eddie Mensink ziet dat het goed is. “Het is jaren geleden dat we zo’n grote tenteditie hebben gehad. Inderdaad zou je Borger bijna als een brug naar onze stadioneditie in het GelreDome kunnen zien. Maar ook dat verkopen we al jaren uit. Maar zo’n grote tent, zoveel mensen die plezier hebben, het is een fantastisch gevoel! Het is een ouderwets groots Mega Piraten Festijn.” Het wordt een bijzonder seizoen voor het Mega Piraten Festijn. De komende editie in Zelhem markeert namelijk de aftrap van het nieuwe concept ‘De Boer on Toer’. Een tweede grote tent, voor Beatcrooks (een DJ-duo dat boerenrockhits mixt met dance), Poar Neem’n en Mooi Wark. Het is de bedoeling om daar ook los van het Mega Piraten Festijn mee door het land te gaan toeren. Met telkens een boerenrockband uit de buurt erbij. “Normaal is er dan niet meer, maar wij gaan het høken helemaal terugbrengen. Het motto wordt ook: ‘Kom met de trekker’. Niet voor niets. Trekkers mogen gratis parkeren, voor auto’s betaal je een vergoeding.”

Boerencool
Poar Neem’n moet het in Borger nog doen met een wat minder grote tent. De heren werken een aantal shows af in een opblaasbare kathedraal, die plaats kan bieden aan zo’n tweehonderd bezoekers. “Een verrassing van de organisatie”, meldt Wim Salabim, het gezicht van Poar Neem’n. Deze tour zijn alle drie de mannen achter de populaire Facebookpagina erbij. Wim presenteert; Walter staat achter de draaitafels en John bij de merchandise. “Ik ging eerder niet mee”, vertelt Walter. “Ik heb twee jonge kinderen, eentje is nog maar net geboren, en als je het doet, moet je er ook honderd procent voor gaan. Maar nu is het weer iets beter te overzien, dus heb ik me laten overhalen.” Een show van Poar Neem’n is volledig pretentieloos. Een ouderwetse variétéshow eigenlijk. Met Wim als presentator en MC. Met het Rad van Poartuin, waarbij iedereen prijzen kan winnen, opzwepende rock en dance van Walter en natuurlijk de Miss Poar Neem’n-verkiezing. “Het stelt helemaal niet zoveel voor, maar we hebben een fijne gunfactor. Noem het maar boerencool. We verrassen mensen. In de zalen waar we staan, krijgen we ook altijd naderhand goede reacties. Zaalhouders die zeggen: ‘Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar wat een feest!’ We bieden een show. Niet alleen maar piratenmuziek, maar veel interactie, give aways en energie.” En dat is het in Borger ook. Zelfs Stef Ekkel komt even een kijkje nemen. Verborgen voor het publiek, maar met een microfoon, zingt hij zelfs enkele regels van ‘Liever te dik in de kist’ mee. Het zorgt voor herkenning en verraste blikken in de tent. “Niemand wist wat er aan de hand was. Niemand heeft hem ook gezien!”

Tekst ingezonden door Wouter Groote Schaarsberg, in opdracht van het Mega Piraten Festijn.
Meer foto’s KLIK HIER-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal