Direct naar de inhoud.

Roefje en bedsteden van de Jatrie in oude glorie

  • door:
  • op:
Jatrie (F: ingezonden door Jaap Duit)

STADSKANAAL – Een groep inwoonsters woonachtig in Stadskanaal-Noord en Boven Pekela zijn onder leiding van Jantje Kupers de afgelopen winter aan de slag geweest met het inrichten van de twee bedsteden in het achteronder van de Jatrie. Ze hebben nieuwe strozakken op maat gemaakt welke zijn gevuld met gehakseld stro-materiaal. “We weten nog op welke wijze en met welk materiaal de schippersvrouwen vroeger de slaapplekken inrichtten. We hebben de restauratie van het schip steeds gevolgd.

Vrijwilligers

Op een gegeven moment hebben we contact opgenomen met vrijwilligers van de Jatrie en aangeboden om deze inrichting voor onze rekening te nemen. Dit aanbod werd door de vrijwilligers, allemaal mannen, direct met applaus ontvangen”; aldus Jantje Kupers. “We beschikken nog over stoffen, met name met gebloemde motieven, sommige bijna 100 jaar oud, waarvan vroeger kussens, beddenkleden en lakens werden gemaakt” aldus Janny de Jonge uit Boven Pekela, een andere vrijwilligster. Al met al is het resultaat zeer bijzonder.

De Jatrie is de afgelopen week tijdelijk afgemeerd in Stadskanaal- noord, bij Museum Musica van Jan en Smilka Norder. Het roefje was de afgelopen weken al ingericht door Grietje Noor, een nicht van wijlen Harm Davids: ingericht met allerlei spullen die ooit in het huisje van Davids stonden maar met name spullen die onderdeel waren van de inrichting van het roefje van het schip.

Deze groep naaldkunstenaressen is niet alleen met de bedsteden aan de slag gegaan maar hebben ook verschillende quilts gemaakt. Quilten of doorpitten is een handwerktechniek waarbij drie lagen textiel met een doorstiksteek op elkaar genaaid worden. Het resultaat van het werk is een quilt. Een aantal van deze quilts worden tentoongesteld in het ruim van de Jatrie, een ander deel is momenteel al te zien in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal