Direct naar de inhoud.

Midsummernightrun en Hill Climb in Odoorn

  • door:
  • op:
Jeroen Vochteloo en Jolanda Eelsing. (Foto: Flip Slik)

ODOORN – Wat als een experiment begon lijkt uit te groeien tot een volwaardig sportief evenement met een grote funfactor. De tweede editie van de Midsummernightrun en de Hill Climb bij uitkijktoren De Poolshoogte in de bossen van Odoorn maakte alle verwachtingen waar. Bijna 250 (op twee na) hardlopers, die vijf of tien kilometer liepen, plus vijftien specifieke Hill Climbers kwamen in de vooravond van de kortste nacht van het jaar aan de start.

De bosloop over tien kilometer die was uitgezet door Staatsbosbeheer werd bij de heren gewonnen door Tim Grelling, gevolgd door Bertjan Wever en Henk Helmantel. Bij de dames won Marlies de Jong voor Lianne Aalenhuis en Jolanda Eelsing. Over de vijf kilometer was bij de heren Richard Prakken de snelste. Tweede en derde werden Jeroen Broekhof en Ellen Haddering. Bij de dames kwam Marleen Popken als eerste over de finish. Achter haar streden Monique Koopman en Ellen Haddering om de twee overige podiumplaatsen.

Ondertussen waren de Hill Climbers volop in training voor hun wedstrijd. Opmerkelijk was dat alle deelnemers aan de wedstrijdloop daarna ook deelnamen aan die Hill Climb. Uiteindelijk won Jeroen Vochteloo. Hij was maar liefst 24 seconden sneller dan de winnaar van vorig jaar. Bij de dames prolongeerde Jolanda Eelsing haar titel. Ook zij was sneller dan in 2017. Dat alles werd bekeken door heel veel publiek.

De Hill Climb is een wedstrijd over 500 meter. De deelnemers lopen vanaf de start eerst vijf meter omlaag, dan het gras op, de heuvel van Poolshoogte omhoog, weer naar beneden, vervolgens over een gedeelte met sintels en over het gras naar de finish. Het parcours was met zwartwit geblokte linten omzoomd. De deelnemers werden ook met een zwartwit geblokte vlag afgevlagd en de twee winnaars werden in een zwartwit geblokte trui gehesen. “We hebben dit afgekeken van de autoracewedstrijden in het Engelse Goodwood”, legt organisator Jan Schutrups uit.

Schutrups, samen met Calista van Anken ook speaker, zag tot zijn tevredenheid dat de Hill Climb een specialistische uitdaging wordt. “Dat is erg fijn om te zien. Ook dat er nu atleten uit Friesland en Groningen aan de start stonden. Het is heel veel fun en tevens ook een sportieve strijd.”

Voor volgend jaar liggen er alweer uitgebreide wijzigingen klaar. “We denken dan aan led-schermen met live-tijden en we willen de deelnemers dan alle trappen op tot in de top sturen. Daarnaast zijn we in de slag met een cameraploeg om de wedstrijd live te verslaan. ”In 2019 staat de wedstrijd op 21 juni weer op de agenda. Op een vrijdag dit keer.

RTV1 heeft TV- opnamen gemaakt. Deze laten we je binnenkort zien op ons televisiekanaal.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal