Direct naar de inhoud.

Zonneparken storen Lofar telescoop

  • door:
  • op:
Foto: netwerk LOFAR

NIEUW BUINEN – Initiatiefnemers van het grootste zonnepark van Noord Nederland, wat bij Nieuw Buinen wordt gebouwd, zoeken samen met Lofar oplossingen om storingen te voorkomen. Lofar heeft een supergevoelig telescoopnetwerk wat zich over heel Europa uitstrekt. Hiermee wordt het heelal (deepspace) bekeken. Het hart van het netwerk staat in de gemeente Borger-Odoorn. En juist daar wordt nu het grootste zonnepark van het Noorden door het bedrijf Powerfield gebouwd.

Wisselstroom

In de gemeente Borger-Odoorn komen niet alleen veel zonnepanelen te staan, ook 45 windmolens zijn er gepland. De combinatie van 500 megawatt aan stroom via de zonnepanelen en 150 megawatt kunnen tot grote ontvangst-storingen leiden. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de omvormer, die de gelijkstroom van het super zonnepark moet omzetten naar wisselstroom. Lofar vreest dat de elektromagnetische straling hiervan, via reflecties tegen de torenhoge windturbines, het hypergevoelige telescoopnetwerk kan beïnvloeden in het maaiveld. Dit zijn allemaal kleine ontvangstantennetjes die aan elkaar geschakeld zijn.

PLC storing

Het is algemeen bekend dat zonnepaneel stroomomvormers op de daken van huizen veel (radio)storing teweegbrengen. Net als internetkastjes (PLC) die via het stroomnetwerk werken. Met name op de Middengolf en Kortegolf storen die dingen vreselijk. Allemaal elektrosmog. Dat kan voorkomen worden door de omvormers te voorzien van goede ontstoringsfilters of door deze in te bouwen in kastjes zoals de Kooi van Faraday.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal