Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zonneparken storen Lofar telescoop

Foto: netwerk LOFAR

NIEUW BUINEN – Initiatiefnemers van het grootste zonnepark van Noord Nederland, wat bij Nieuw Buinen wordt gebouwd, zoeken samen met Lofar oplossingen om storingen te voorkomen. Lofar heeft een supergevoelig telescoopnetwerk wat zich over heel Europa uitstrekt. Hiermee wordt het heelal (deepspace) bekeken. Het hart van het netwerk staat in de gemeente Borger-Odoorn. En juist daar wordt nu het grootste zonnepark van het Noorden door het bedrijf Powerfield gebouwd.

Wisselstroom

In de gemeente Borger-Odoorn komen niet alleen veel zonnepanelen te staan, ook 45 windmolens zijn er gepland. De combinatie van 500 megawatt aan stroom via de zonnepanelen en 150 megawatt kunnen tot grote ontvangst-storingen leiden. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de omvormer, die de gelijkstroom van het super zonnepark moet omzetten naar wisselstroom. Lofar vreest dat de elektromagnetische straling hiervan, via reflecties tegen de torenhoge windturbines, het hypergevoelige telescoopnetwerk kan beïnvloeden in het maaiveld. Dit zijn allemaal kleine ontvangstantennetjes die aan elkaar geschakeld zijn.

PLC storing

Het is algemeen bekend dat zonnepaneel stroomomvormers op de daken van huizen veel (radio)storing teweegbrengen. Net als internetkastjes (PLC) die via het stroomnetwerk werken. Met name op de Middengolf en Kortegolf storen die dingen vreselijk. Allemaal elektrosmog. Dat kan voorkomen worden door de omvormers te voorzien van goede ontstoringsfilters of door deze in te bouwen in kastjes zoals de Kooi van Faraday.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Zonneparken storen Lofar telescoop

 1. En tussen al deze installaties wonen mensen.
  Het is een industriegebied geworden. Met miljoenen aan subsidies worden deze installaties neergezet.
  Het is toch schandalig dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat het een bewoond gebied is.

  Onze fijne bestuurders hebben met hun belachelijke grote sommen subsidies allerlei obscure randfiguren aangetrokken die zogenaamd duurzaam bezig zijn maar alleen maar hun zakken komen vullen.

 2. En het effect op de gezondheid van de mens?
  Is daar al onderzoek naar gedaan?
  Belachelijke onzininvesteringen die alleen maar geld kosten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.