Direct naar de inhoud.

Onderhoud snikke Dieverdoatsie kost veel geld

  • door:
  • op:
De Snikke (F: J. Westerhof, archief RTV1)

STADSKANAAL – De Snikke Dieverdoatsie is bijna dertig jaar oud. Al die jaren is het schip intensief gebruikt en dat heeft zijn sporen achtergelaten: niet alleen door het gebruik van het schip maar ook onder invloed van weer en wind. Vrijwilligers van de stichting Jatrie en het bestuur van de stichting Snikkevaart inspecteerden afgelopen winter het schip. Conclusie: het schip is dringend toe aan een groot onderhoudsbeurt. Met name het houtwerk is in zeer slechte staat.

Niet te redden

Bestuurslid Gerard Bruining; “Als we niet snel ingrijpen dan is de Dieverdoatsie in de nabije toekomst niet meer in te zetten voor lokale en regionale toeristische activiteiten, anders gesteld: dan is het einde oefening met het schip”. De kosten zijn geraamd op € 22.500,- De voorzitter van de stichting Jatrie ging aan de slag met het werven van geldmiddelen en niet zonder succes. Het Wildervankfonds en het Scholten-Kammingafonds kwamen vrij snel met een toezegging van elk € 2.500,- De vrijwilligers van de Jatrie konden aan de slag. Al werkende kwamen de verborgen gebreken aan het licht. Pieter Uitermark, oud werktuigbouwkundige van de ss. Rotterdam: “Met de kennis van nu waren er destijds andere keuzes gemaakt, maar alles is oplosbaar”.

Cultuurfondsen

Enkele weken geleden berichtten het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Rabobank zuid en oost Groningen ook middelen beschikbaar te stellen voor de restauratie: samen goed voor € 13.500,-  Oud vakdocent houtbewerking Take de Haan: “Met deze bijdragen kunnen we meters maken, in die zin dat we het exterieur maar ook het interieur van het schip nu goed kunnen aanpakken”. Er lopen nog een paar aanvragen, onder meer bij de gemeente Stadskanaal en het Jonkheer Rhijnvisch Feith Fonds.

Goede hoop

De initiatiefnemers hebben inmiddels goede hoop dat de laatste € 4.000,- ook beschikbaar zal komen want die is hard nodig.Een andere Jatrie vrijwilliger, schipper Johan van Walenburg: ”Ik verwacht niet dat de Dieverdoatsie voor 1 mei 2019 weer zal varen. De gemeente dankt haar naam aan het kanaal. Volgend jaar viert ze haar 50 jarig bestaan. Ons streven is om op woensdag 1 mei 2019 het vaarseizoen symbolisch te openen met de presentatie van de geheel gerenoveerde Dieverdoatsie. Het is aan de gemeente om dit op te nemen in het festiviteitenprogramma”.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal