Direct naar de inhoud.

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer

Nordex N100 gamma im Windpark Wiemersdorf. F: Jan Oelker / Nordex

NIEUW-BUINEN – Binnenkort wordt er begonnen met de bouw van de windmolens in het Drentse deel van de Veenkoloniën. Hier alvast wat informatie. De eerste windturbine zal gebouwd worden in januari.

Alle informatie die je moet weten

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer is een initiatief van Duurzame Energieproductie Exloërmond B.V., duurzaam energiebedrijf Raedthuys Pure Energie, Windpark Oostermoer Exploitatie B.V. en coöperatie De Windvogel.

Het windpark

Het windpark zal bestaan uit 45 windmolens in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Windpark De Drentse Monden en Oostermoer heeft de Nordex N131 windturbine geselecteerd als de meest geschikte turbine. Nordex is daarmee de voorkeursleverancier geworden voor het windpark waarvan de oplevering is beoogd uiterlijk eind 2020.

Energie

Het type N131 van Nordex heeft een as-hoogte van 145 meter. De rotordiameter is 131 meter waarmee een wiek 65,5 meter lang is. Daardoor is de tiphoogte 210,5 meter. Het vermogen van deze Nordex N131 is 3,9 megawatt (MW).  De verwachting is dat één windturbine van dit type circa 15 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar opwekt. Dat is evenveel als gemiddeld 5000 huishoudens per jaar gebruiken.

De 45 windmolens van Windpark De Drentse Monden en Oostermoer wekken dus samen per jaar naar verwachting 675 miljoen kWh op. Dat is evenveel als gemiddeld 225.000 huishoudens per jaar gebruiken. Ter vergelijking: de provincie Drenthe telt circa 216.000 huishoudens.

Lees/download hier de informatiepagina zoals die ook in de huis aan huis krantjes stond:

3 reacties op “Windpark De Drentse Monden en Oostermoer”

 1. Volstrekt onaanvaardbaar voor de bewoners die midden tussen deze wanstaltige monsters van meer dan 200 meter hoog komen te wonen. Zeer onrustig beeld van draaiende wieken die een laagfrequent en vaak duidelijk hoorbaar zoevend geluid maken. Ziekmakend. Het open landschap voorgoed verkracht. Met belachelijke hoge subsidies gerealiseerd waardoor we straks steeds meer moeten betalen voor deze onzin. Ondemocratische besluitvorming zonder inspraak.Tal van protesten en protestgroepen die jarenlang hebben geprobeerd in gesprek te komen met de beleidsmakers maar volledig genegeerd werden.
  Ziehier de voedingsbodem voor een andere vorm van protest die straks nog wel eens voor een heel andere sfeer kan gaan zorgen in dit gebied. Sinds de 2e wereldoorlog is het niet meer voorgekomen dat mensen zich moeten verdedigen tegen een vreemde indringer die hun leefomgeving wil vernielen.

 2. Jammer toch dat er geïnvesteerd wordt in verouderde en nutteloze technologie die bovendien (herrie) ziekmakend is. Zonne- en windenergie bedienen NUL huishoudens bij nacht en windstilte, daarvoor moeten nog steeds vervuilende back-up (kolen) centrales ingeschakeld worden, 2% van de totale productie wordt door die onzin verzorgd. Investeer in thoriumcentrales (Arjen Lubach heeft zich goed voor laten lichten.

  Bekijk Zondag met Lubach: Kernenergie op
  https://www.npostart.nl/VPWON_1282531
  Na 11.05 minuut

  Bekijk Zondag met Lubach: Groene stroom op
  https://www.npostart.nl/VPWON_1282514
  (14. min. 57 sec.)

 3. Ik ontving deze week een offerte van een windmolen bij Overijssel. Volgens mij vergelijkbaar met de molens die hier straks komen, en wat blijkt nu?

  Het is duurder dan mijn huidige energieleverancier die windmolens op zee heeft staan!!!

  Beste mensen voor U daar zo’n leuke windmolen neerzet en zichzelf daarmee een molensteen cadeau doet, denk nog even goed na!

  Het is een triest monument indien U straks failliet wordt verklaard. Die molens op zee hebben al wat langer meer rendement. Iets met altijd wind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-