Direct naar de inhoud.

Johan Dijkstra laat zijn sporen achter in Stadskanaal

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Wellicht heeft u het al gezien: het trappenhuis en de schoorsteen op het Mercurius Business Park worden ’s avonds prachtig verlicht. De beide objecten op het voormalige Philipsterrein zijn onderdeel van het project ‘mozaïek en schoorsteen’.

Mozaïek
Op het terrein van de voormalige Philips fabrieken in Stadskanaal dreigde met de sloop van de oude gebouwen een waardevol en belangrijk baksteenmozaïek van Johan Dijkstra (De Ploeg) verloren te gaan. Het mozaïek ‘Mercurius’ van 5 x 12 meter sierde sinds 1960 het trappenhuis van de buizenfabriek en is een voorbeeld van monumentale kunst uit de wederopbouwperiode en voorbeeld van de geschiedenis van (ondernemend) Stadskanaal. Het is bovendien het enige object dat hij in deze techniek heeft ontworpen. Twee plannen om het kunstwerk te redden bleken niet haalbaar en daarmee leek het verloren.

Behoud cultureel erfgoed
Ben Timmermans, een van de nieuwe eigenaren van het terrein, liet het er echter niet bij zitten. Hij is een van de initiatiefnemers van een nieuw plan voor het behoud van het mozaïek, gericht op educatie, cultuur, kunst, lokale geschiedenis, energie en toerisme. De ondernemers op het tot Mercurius Business Park omgedoopte terrein hebben dit samen opgepakt en wisten ook Philips achter het plan te krijgen. Het plan is even simpel als geniaal: behoud en restaureer het trappenhuis en maak er een uitkijktoren en een expositieruimte van. Hiermee worden een aantal doelen gerealiseerd waaronder het stimuleren van toerisme, het creëren van educatief aanbod op het gebied van duurzame energie en lokale geschiedenis voor scholen en het versterken van de sociale cohesie. De gemeente Stadskanaal heeft, evenals een groot aantal (culturele en maatschappelijke) organisaties en bedrijven, het plan ondersteund en er zijn subsidies toegekend. En nu kunt u het resultaat zien; een geweldige prestatie. Het is prachtig.

Op het terrein wordt een zonnepark, een bedrijventerrein en een OV-knooppunt gerealiseerd.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal