Direct naar de inhoud.

Kleren maken de man (of vrouw)

  • door:
  • op:
Modezaak Oving in de jaren tachtig

STADSKANAAL – Onder de titel ‘kleren maken de man (of vrouw)’ toont Bert Roossien op zondagmiddag 13 januari in het Streekhistorisch Centrum oude foto’s van textielwinkels en kledingzaken in de Kanaalstreek. De opnames zijn afkomstig uit het omvangrijke foto- en dia-archief van het SHC.

Rond 1900 trokken nog veel lokaal bekende textielhandelaren met hun koopwaar per fiets of hondenkar langs de deuren van dorp naar dorp: Velema, Westen, Oving, Huising e.a. bouwden hun klantenkring op door met een zak vol manufacturen de boer op te gaan. Mouwen inkorten of broekspijpen uitleggen gebeurde in het naaiatelier en wie het kon betalen liet zich een nieuw pak aanmeten bij de plaatselijke kleermaker. Veel kleding (sokken, hemden, borstrokken etc.) werd nog door de huisvrouw zelf gebreid. De benodigde wol, garen en breipennen kocht je in de manufacturenzaak.

Kleding is sterk aan verandering onderhevig. In krantenadvertenties door de jaren zien we hoe de rokken beurtelings korter en langer werden, petten en hoeden verdwenen en vooral hoe de kleding kleurrijker en gevarieerder werd. Ook familiefoto’s geven de veranderingen in de mode goed weer: op de oudste sepiakleurige opnames (ca. 1880) zien we nog dames met oorijzers en heren met wat toen heette ‘een Duitse muts’ of een cilinderhoed.

Tijdens de pauze is er gelegenheid iets te drinken. Ook kan (nog steeds) de tentoonstelling ‘100 jaar koopmannen Muthert in Musselkanaal’ worden bezocht. De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 3,00. Reserveren wordt aanbevolen: 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Modezaak Oving was in de jaren tachtig een beeldbepalend pand in de Europalaan in Stadskanaal. (Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal.)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal