Direct naar de inhoud.

Nieuwjaarsconcert OVW krijgt staande ovatie

  • door:
  • op:
Foto: Gesinus Hemmes

VEENDAM – Het Nieuwjaarsconcert van de Operettevereniging Veendam Wildervank in samenwerking met de Winkler Prins Harmonie in vanBeresteijn, werd al wekenlang met interesse gevolgd door de muziek liefhebbers. Was er sprake van vernieuwing, van andere aanpak en hoe zou de aankleding worden? Voor het eerst in de geschiedenis speelde de WPH op een Nieuwjaarsconcert van de OVW, bovendien waren er aanwijzingen dat een stel Piraten zijn opwachting wilde maken.

Het concert bleek een schot in de roos. Mede mogelijk gemaakt door Kars Potze Mannenmode. Voor de pauze een aantal bekende nummers met als vertolkers Thea Raveling (Als je huilt ben je een stakker), Ed Spanjerberg (Als ik toch eens rijk was), Cobus Oosting (Weense liederen), nieuwkomer bij de OVW Bart Winsingh (Het Dorp), Alma Bakker en Teijo Doornkamp met een prachtige lied uit de Phantom of the Opera (All I ask of you), Annechienus Pot met het tot tranen toe roerende Wolgalied en Nomi de Ridder (Meine Lippen sie küssen so heiβ) achtervolgt door een sliert vereerders.

Het koor o.l.v. dirigent Erik Kammenga leverde een topprestatie met liederen als de Kaiserwalzer, o, habet acht, Frühling in San Remo, Lascia Ch’io pianga, Komm mit nach Varasdin en daarnaast de ondersteuning van de solisten. Henk Doeke Odinga soleerde op piano met Ode an die Freude, waarna het koor hem op enthousiaste wijze ondersteunde. Met Nomi en Cobus (Berliner Luft) werd het eerste gedeelte afgesloten.

Piraten

Na de pauze brak het spektakel dan helemaal los. De Winkler Prins Harmonie o.l.v. Jack Horst opende met African Groove en Three aspects of Kurt Weil, waarna na wat wapengekletter een zwaar gehavende politieman(Cobus Oosting) voor het doek verscheen en vertelde wat hem zojuist was overkomen. Het was de inleiding tot The Pirates of Penzance.

De OVW gaf hiermee een kijkje in deze operette van Gilbert & Sullivan, die ze op 15, 16 en 17 maart a.s. in vanBeresteijn (Veendam) en 23 maart in de Klinker (Winschoten) zullen opvoeren: losgeslagen piraten, aimabele vrouwen, een geniale generaal, een hele enge “Nanny”, bepaald geen heldhaftige politiemannen. Kortom een hilarische operette. Geheel in het Nederlands gezongen en gespeeld.

De WPH speelde de ouverture gepassioneerd, waarna het doek tussentijds openging en het publiek alvast kon genieten van de prachtige kostuums van de piraten.

De OVW bracht vier liederen uit de nieuwe operette. Annechienus Pot als Piratenkapitein, Alma Bakker en Bart Winsingh zongen het duet waarin Frederic “zijn Rose” aan de kant zet. Dat de piraten ook de poëzie hoogachten mag blijken uit het gedicht van Piraat James (Marco de Vries): “het konijntje”. Gevolgd door het “Hoog prijzen wij” van het koor. In het slotlied krijgt Mabel (Nomi de Ridder) dan haar geliefde Frederic (Bart) en slaan ook de piraten een vrouw aan de (piraten)haak.

De avond stond onder regie van Jan Houwing. Hij, de OVW en de WPH mogen het concert als een succes beschouwen, afgaande op de staande ovatie na afloop.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal