Direct naar de inhoud.

Drentse Colleges verstrekken subsidie voor glasvezel

  • door:
  • op:
.

GIETEN – Na het college van Gedeputeerde Staten Drenthe hebben ook de colleges van B&W van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo ingestemd met een subsidie voor de aanleg van glasvezel. Zij voorzien hiermee in een wens van het lokale inwonersinitiatief Drents Glasvezel Collectief (DGC): een betaalbare, toekomstbestendige internetverbinding voor alle inwoners. DGC heeft in Glasvezel Buitenaf en RE-NET marktpartijen gevonden die glasvezel aan gaan leggen. De subsidie wordt aan deze marktpartijen beschikbaar gesteld.

De subsidies maken het mogelijk dat ook alle z.g.n. witte adressen in het buitengebied de mogelijkheid krijgen voor snel internet. De gemeenten stellen ieder, afhankelijk van het aantal witte adressen dat binnen het aanleggebied valt, een subsidie beschikbaar. Aa en Hunze stelt €776.523 subsidie beschikbaar, Assen €15.978 en Tynaarlo €707.499. De Provincie Drenthe draagt €500.000 bij. Met de investering van de overheden gaan Re-Net en Glasvezel Buitenaf in totaal 18 miljoen investeren.

Glasvezel: een toekomstbestendige internetverbinding
Wethouders Henk Lammers, Bas Luinge en Roald Leemrijse van respectievelijke de gemeente Tynaarlo, Aa en Hunze en Assen zijn verheugd dat glasvezel, zeker in het buitengebied, nu een stap dichterbij komt. “Wij zijn trots op de vrijwilligers van DCG en blij om nu aan deze wens van onze inwoners te kunnen voldoen. Zorg, onderwijs, boodschappen doen: steeds meer diensten worden tegenwoordig via het internet aangeboden. Door de aanleg van glasvezel heeft iedereen de mogelijkheid om hieraan mee te doen. Of je nou middenin een dorp woont, of in het buitengebied”.

Besluitvorming
De gemeenteraad van Tynaarlo moet nog instemmen met de subsidie. Het college van Tynaarlo hoopt dat de gemeenteraad dit voorstel tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 februari bespreekt en er op 12 maart over besluit. Dit geldt ook voor Provinciale Staten. Zij spreken op 27 februari over dit voorstel en ze besluiten hierover op 13 maart-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal