Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

GroenLinks wil snellaadstations in elke gemeente

GRONINGEN – De mobiliteit in onze provincie wordt steeds duurzamer. Steeds meer mensen overwegen hun op fossiele brandstof rijdende auto in te ruilen voor een hybride of elektrische auto, maar de onzekerheid over de vraag waar zij de accu van zo’n auto kunnen laden verhindert dat zij de overstap maken.

Dat moet anders volgens Jeroen Hut, kandidaat Statenlid voor GroenLinks: ‘Mijn eigen ervaring is dat snelladers in onze provincie zeldzaam zijn. We hebben meer snellaadstations nodig om aan de toenemende vraag te voldoen en de overstap van fossiel naar elektrisch aantrekkelijker te maken. We willen dat iedereen in Groningen de mogelijkheid moet hebben over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektrisch, ongeacht waar je woont. Nu zijn grote delen van de provincie ontoereikend voorzien van laadpunten. Een betere laadinfrastructuur is erg belangrijk, zodat ook inwoners buiten het stedelijk gebied rondom de stad Groningen kunnen profiteren van de voordelen van elektrisch rijden. Het is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor de leefbaarheid en vermindering van de CO2-uitstoot in onze provincie.

Foto snellaadstation Haren

Met alleen snellaadstations in Haren, Marum en Scheemda is de provincie niet klaar voor de groei van het aantal elektrische voertuigen. In de nieuwe gemeente Groningen bijvoorbeeld is er op dit moment alleen dat ene snellaadstation in Haren bij de A28; het noorden, oosten en westen van de stad zijn niet voorzien. Er zijn mogelijkheden te over, bijvoorbeeld op P+R terreinen kunnen laadpleinen komen zodat parkeren met laden gecombineerd kan worden.

Jeroen Hut: ‘GroenLinks wil dat elke gemeente een snellaadstation langs een provinciale weg krijgt. Daarom komt onze nieuwe Statenfractie komend jaar met een voorstel voor een inventarisatie van mogelijke locaties en de snelle uitrol van een netwerk van snellaadpalen. Hierdoor zorgen wij ervoor dat inwoners in alle delen van de provincie de overstap naar schone mobiliteit kunnen maken.”

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

2 Reacties op “GroenLinks wil snellaadstations in elke gemeente

 1. Leuk dat Groen Links dat wil echter even het volgende van Tweakers.net

  “…Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben in 2015 in Lochem een stresstest gedaan die de situatie van 2025 moest nabootsen. Twintig bewoners kregen de opdracht een pizza te bakken in een elektrische oven, terwijl de elektrische auto voor de deur stond te laden. Na een uur raakte het netwerk overbelast en viel de stroom gedeeltelijk uit. Volgens Jelle Wils van Alliander was het een extreme stresstest. “Ieder net zou onder deze omstandigheden uitvallen, dat was ook het doel. Maar we hebben er wel veel van kunnen leren, onder meer hoe we de netten veilig kunnen houden door een goede balans te vinden tussen vraag en aanbod.”
  Volgens Koen de Lange van Stedin spelen er in de komende jaren drie thema’s voor de regionale netbeheerders: verzwaren, voorspellen, verslimmen. “Er zijn grote lokale verschillen. Op een verouderd net in een buitengebied, met lange afstanden waarover de stroom moet worden getransporteerd, kunnen tien elektrische auto’s al problematisch zijn, maar in een wat fijnmaziger net in de stad, waar je de belasting wat meer kunt verdelen, is dat minder snel een probleem. Netbeheerders houden het net in de gaten en zien overbelasting vaak aankomen, maar het kan nodig zijn om zwaardere kabels aan te leggen om overbelasting en storingen te voorkomen. Dat vraagt wel investeringen van de netbeheerder en dus maatschappelijke kosten, die netbeheerders doorberekenen in hun tarieven op de energierekening. Die investeringen zijn te voorkomen als we slim gaan laden. Bijvoorbeeld pas na de grote avondpiek of op een moment dat het juist heel hard waait of de zon schijnt.” ….“

  En aangezien de overheid nou net dat hele laagspanningsnet heeft verkocht omdat er stelselmatig te weinig is geïnvesteerd en het wel lekker cashen is mag U raden wie daar de promonee voor mag gaan trekken. Naast de vraag of een en ader wel uitvoer blijkt te zijn want juist op ‘het platteland’ zoals een groot deel van deze provincie wordt gezien is het netwerk al dus en dus vrij snel kwetsbaar.

  https://tweakers.net/reviews/6639/1/van-snelladen-tot-slim-laden-voldoende-laadpalen-voldoende-stroom-inleiding.html

  https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1877683?data%5Bfilter_images%5D=1

  En er zijn daar nog wel wat interessante topics te vinden.

  Al met al heb ik zelf begin jaren ’90 van de vorige eeuw wel geroepen maak alles elektrisch, dan kan je voor de opwekking van de elektriciteit alle kanten op, echter men had toen ook moeten beginnen met de investeringen in het netwerk gelet op het ambitieniveau nu. Dat is niet gedaan. De overheid heeft alleen lekker lopen cashen. En waar het geld is gebleven?

 2. wat ik persoonlijk een veel beter idee vind, ook al aangegeven bij de verunningverlening rondom de huidige zonneperken rondom Stadskanaal is door te werken met kassencomplexen. Dan kun je der ruimte meerder malen benutten.

  Ten eerste kun je de ruimte onder de kassen benutten voor het opslaan van energie ( https://suwotec.com/#!/solutions )
  ten tweede kun je met verticaal ‘tuinieren’ icm hydrophonic tuinieren heel veel rendement halen. (En het nieuwe klimaat, nou ja kijk naar afgelopen zomer en dan met name de opbrengsten…)
  ten derde kun je op het dak zonnepanelen plaatsen (Sheddak) en door LED verlichting waarin planten zelfs beter gedijen en minder stroom consumeert tov traditionele lampen kan ook een winst worden behaald. Sowieso wordt er vaak bijgelicht in kassen.
  ten vierde kun je gebruiken als start voor een warmtenet indien het wordt gerealiseerd vlak bij de kernen in Stadskanaal (Stadskanaal, Musselkanaal, Onstwedde, Nieuw Buinen) gebieden die redelijk verstedelijkt zijn.

  En ja kassen zijn dan 6 meter hoog maximaal, doch dat is wel wat minder dan 200 meter hoge windmolens!

  Dus als je wilt gaan voor een toekomst waarin door dingen te combineren (Energiebedrijfjes en agrariërs in een corporatie?) er veel te halen valt, denk hier eens over na (en liefst wat verder dan denken 😉 )

  en aangezien eea toch ‘vooruitstrevend’ is kan er wellicht ook nog wel wat subsidie vanaf bij Provincie, EU en Rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.