Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

GroenLinks grootste partij provincie Groningen

Gemeenteraadsverkiezingen

Provinciale Statenverkiezingen 2019

GRONINGEN – (Update) – GroenLinks is de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is donderdagmiddag bekend gemaakt op het provinciehuis. De partij van lijsttrekker Nienke Homan behaalde uiteindelijk zes zetels.

De Pvda is de één na grootste partij geworden, met vijf zetels. Forum voor Democratie komt uit op vier zetels. Ook de VVD en de ChristenUnie behaalden vier zetels.

Veenkoloniën 

De PvdA kruipt langzaam weer uit het dal. In de gemeente Stadskanaal kreeg de PvdA weer meer stemmen dan vier jaar eerder en ook in Veendam zit de partij weer iets in de lift. In Stadskanaal gingen de meeste stemmen traditiegetrouw naar de ChristenUnie en in Veendam opnieuw naar het Groninger Belang.

FvD

Niettemin waren er zowel in Stadskanaal als in Veendam veel stemmen op nieuwkomer FvD. Ook GroenLinks bleek flink meer stemmen te hebben gekregen in de beide gemeenten. In buurgemeente Westerwolde bleek Thierry Baudet en secondant Hiddema zelfs behoorlijk aan te slaan. Daar kreeg het FvD de meeste stemmen. De SP en de PVV leverde in Westerwolde flink in.

Verliezer/winnaar

De conclusie mag zijn dat in de Veenkoloniën de grote verliezer de SP is en de grote winnaar FvD. Oftewel veel Sp’ers hebben (uit onvrede ?) op het rechtse FvD een stem uitgebracht. Daarnaast flinke winst voor GroenLinks en een stabiel PvdA.

Grootste

Uiteindelijk draait het natuurlijk om de zetelverdeling in het provinciehuis. Nu alle stemmen zijn geteld in de provincie is GroenLinks de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen in Groningen, nipt groter dan de Partij van de Arbeid.

 

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.