Direct naar de inhoud.

Schutsemarkt afgelast door storm

  • door:
  • op:
Archief foto: Wilma Swarts RTV1

NIEUWE PEKELA – Wat vandaag een feestelijke 30 jarige Schutsemarkt had moeten zijn zorgde het stormachtig weer ervoor dat deze voor het eerst in al die jaren moest worden afgelast. Burgemeester Jaap Kuin maakte dit bekend vlak voor de markt officieel zou worden geopend. Kuin: ‘Het waait momenteel met teveel kracht en de weersvoorspelling wijst erop dat het niet gaat verminderen. In overleg met de VeiligheidsRegio is besloten de markt af te gelasten. Het is een moeilijk besluit en ik begrijp de teleurstelling, maar het risico is te groot en veiligheid gaat voor alles.’

Een verstandig besluit, want op verschillende plekken zorgde de krachtige wind al tot problemen. Dakzeilen vlogen van de kramen, broden van de plaatselijke bakker lagen in het Pekelder diep. Standhouders die het met lede ogen aanzagen en de kleppen van hun wagens niet durfden openen, bang voor mogelijke schade. Een aantal standhouders hadden zelf al de beslissing genomen om niet te blijven, waardoor er lege plekken ontstonden. Natuurlijk was er ook teleurstelling maar het gros vond het niet verantwoord om door te gaan.Met vereende krachten en hier en daar elkaar helpende, werd alles weer keurig ingepakt. ‘Tot volgend jaar’ was een veelgehoord afscheid. Nadat iedereen vertrokken was kwam de gemeente al snel de nog achtergebleven gehuurde stands halen. Tegen een uurtje of twaalf was er niets meer te merken dat er een jaarmarkt was georganiseerd.

Het vele werk van de organisatie is extra wrang omdat dit een jubileum editie betrof. In november 2018 is men begonnen aan de eerste voorbereidingen, ze wilden iets speciaals organiseren. Voorzitter Remco Cannegieter: ‘Ondanks dat de juiste beslissing is genomen en ik dit ontzettend jammer vind, ben ik blij en gelukkig dat de meeste standhouders tot het uiterste hebben geprobeerd om de markt toch door te laten gaan.  We zullen deze editie niet snel vergeten. We zijn er allemaal kapot van, het is emotioneel om te zien dat mijn medebestuurders dit met tranen in de ogen moeten verwerken.’ Op de vraag of de jaarmarkt in 2020 een herkansing kan zijn voor extra feestelijkheden, kan de voorzitter nog niets zeggen. ‘Eerst maar even deze kater verwerken’.

Het Concours Hippique in het Boekhovenpark is wel gewoon door gegaan. Na inspectie bleek dat hun tent stevig aan de grond staat. Wel is er vandaag van uur tot uur inspectie verricht. Voorzitter NIOP Eric Schuringa: ‘De wisselwerking tussen de Schutsemarkt en het Heeresveldconcours is altijd een succes, alleen vandaag gooide het slechte weer roet in het eten. Tussentijds weer zoiets te organiseren is lastig. Dat gaat gewoon niet lukken aangezien onze wedstrijdkalender helemaal vol zit. Vandaag zijn het alleen paarden en morgen de hele dag pony’s. Daar concentreren wij ons nu op en hopen voor volgend jaar weer een fijne organisatie samen met de Schutsemarkt.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal