Direct naar de inhoud.

Pekela de meest carbid knallende gemeente van Nederland

  • door:
  • op:
F) Herman Alink

GEMEENTE PEKELA – Gisteravond 28 november werd op initiatief van de gemeente Pekela in samenwerking met de Veiligheidsregio Groningen in het gemeentehuis een carbid-informatieavond georganiseerd.

Burgemeester Kuin werd bijna 3 jaar geleden vrijwel direct geconfronteerd met het fenomeen carbidschieten. Voor hem nog onbekend, maar al snel kwam hij erachter dat dit deel in Pekela een belangrijke activiteit is tijdens de jaarwisseling. “Het is een prachtig manier om mekaar op oudejaarsdag te ontmoeten, heel erg leuk en gezellig. Het doel van de avond is om het carbidschieten nog een beetje veiliger te maken. De Pekelder Carbid Club uit Oude Pekela staat voor de gemeente model zoals we het graag zien. We moeten ervoor zorgen dat het nog groter wordt in Pekela, wat mij betreft is 31 december Pekela “Carbid City”, maar we moeten wel regels met elkaar afspreken”, aldus de burgemeester.

De informatieavond werd begeleid door de Stichting Carbidschieten Drenthe, zij hebben als schatbewaarders van immaterieel werelderfgoed, 3 jaar geleden ervoor gezorgd dat carbidschieten in Drenthe op een lijst komt te staan vol met andere Nederlandse tradities. Samen met Brandenwondencentrum en de Veiligheidsregio vormen zij  het BOCK-campagne team. Bewust Oplettende Carbid Knaller.

De vijf veiligheidstips van het campagneteam zijn:

– Goede voorbereiding (informeer tijdig naar de regels van de gemeente);
– Bescherm jezelf (gebruik gehoorbescherming en veiligheidsbril);
– Goed materiaal (melkbus met stevige bodem, schiet met een bal en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten);
– Veilig aansteken (ontsteek de bus op veilige afstand, terwijl je aan zijkant staat, publiek op afstand);
– EHBO (zorg dat er voldoende blusmiddelen zijn).

Vervolgens werd middels een Kahoot quiz via een ieders telefoon vragen gesteld aan de 40 belangstellenden omtrent over carbid en carbidschieten. De gemeente vindt het schieten met deksels minder veilig, ze zien liever dat het gebeurd met ballen, volgend jaar gaan ze dit voorstellen aan de gemeenteraad om op te nemen in het APV.

De afgelopen twee  jaar heeft de gemeente Pekela een relatieve rustige oud en nieuw gehad met weinig schade, mede doordat men zich overdag prima kan vermaken. Kuin:  “We zijn een gemeente die niet alles wil gaan verbieden en doe je dat op een plek waar het niet kan, dan ruimen we dat direct op. De stort zal tussen Kerst en oud en nieuw open zijn, men kan dan gratis de rommel weg brengen. Dit heeft een preventief effect op brandhaarden in de gemeente”.

Verder stelde burgemeester Kuin dat men af moet blijven van de hulpverleners zoals politie, brandweer enzovoort.  Hij is ongelooflijk trots op de brandweer in Oude en Nieuwe Pekela, “staan tussen de mensen, kennen de mensen en weten wat ze moeten doen”. Bij de stelling “De gemeente Pekela feest mee en faciliteert graag een veilig en gezellig oud en nieuw” werd instemmend geapplaudisseerd.

Tot nu toe zijn er 15 aanmeldingen binnengekomen bij de gemeente Pekela om op oudejaarsdag vanaf 10.00 tot nieuwsjaardag 02.00 uur met carbid te gaan schieten.

Conclusie burgemeester: “Deze avond voldeed aan alle verwachtingen die ik had. We willen dat oud en nieuw een feestje zal zijn in Pekela. Deze avond krijgt volgend jaar een vervolg, om het nog leuker, nog grootser en plezieriger te maken. Ik wil graag dat Pekela op de kaart staat, als de gezelligste, de leukste en de meest carbid knallende gemeente tijdens oud en nieuw en daar gaan we voor, samen met onze hulpverleners en onszelf.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal