Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Penibele financiële situatie Gemeente Stadskanaal

Archieffoto raadsvergadering Stadskanaal (RTV1)

STADSKANAAL – Het water staat Stadskanaal tot de lippen. De financiële nood is hoog. Dat bleek tijdens de begrotingsvergadering maandag 11 november. ‘De wanhoop in de Kanaalster gemeenteraad is dan ook groot’, schrijft het DvhN vandaag in haar krant.

Zorgen

De raadsleden gingen maandagavond met veel zorgen over de financiële begroting 2020 akkoord. Stadskanaal kampt met een gat van ruim 4.1 miljoen euro. Dit moet noodgedwongen worden gedicht met het aanspreken van de laatste reserves. Ook zijn de gemeentelijke belastingen flink verhoogd. Een laatste redmiddel is om de belastingen nog verder te verhogen. Dat zou kunnen want de lokale belasting in de gemeente Stadskanaal ligt nog 6 procent onder het landelijke gemiddelde. Maar de gemeente Stadskanaal is nu eenmaal geen gemeente Laren. De meeste burgers zullen dat financieel niet gaan trekken.

Om nog meer geld binnen te halen of om te besparen waren tijdens de begroting meerdere lapmiddelen te horen. Zo pleitte de VVD voor één zwembad i.p.v. drie. Dat is een stuk minder onderhoud. De SP vindt de verbouwing van de raadszaal niet passen. Dit zou ongeveer 300.000 euro moeten gaan kosten. Erik Bieze van gemeentebelangen opperde om maar niet mee te gaan in de wettelijke abonnementsregeling voor de Algemene Voorziening Schoonmaakhulp.

Artikel 12-status

Egbert Hofstra (PvdA) en Klaas Pals (D66) vroegen zich af of het niet beter is om onder ‘preventief toezicht’ te komen van de Provincie. Dit om een krachtig signaal af te geven richting het Rijk. Volgens de raad is er in Den Haag een overschot van ruim 11 miljard. “Het geld klotst daar tegen de plinten, maar voor ons en andere gemeenten komt er na jaren bezuinigingen geen zoet na het zuur”, aldus Bieze.

Maar of het nu zo fijn is om verder te gaan als een ‘artikel 12 gemeente’ is zeer te betwijfelen. De gemeente levert immers dan haar financiële zelfstandigheid voor een groot deel in.  Artikel 12- gemeenten moeten verder aan een aantal voorwaarden van het Rijk voldoen om extra geld te mogen ontvangen. Zo moeten de eigen inkomsten hoog genoeg zijn en moet de gemeente zorgen dat haar financiële situatie snel op orde is. Gemeenten moeten dus éérst zelf hun best doen om de financiële problemen op te lossen.

Akkoord begroting 2020

Wethouder Johan Hamster (CU) erkent dat de gemeentelijke belastingen inderdaad nog wat hoger kunnen maar wil daar voorlopig niet aan. Voor 2020 zijn de raadsleden uiteindelijk dus ‘schoorvoetend’ akkoord gegaan met de begroting 2020. Dit dankzij de laatste centen van de verkoop van de Essent aandelen.

 

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

2 Reacties op “Penibele financiële situatie Gemeente Stadskanaal

  1. Goedenavond,
    Ik heb het artikel betreft de financiële situatie van Stadskanaal even gelezen, en ik vind het erg ! Ik vraag mij af wat er in de voorgaande jaren mis is gegaan. Dat er een gat in de begroting is van 4.1 miljoen, dat is niet niks ! Ik zit dan ook te denken hoe je geld kan binnen halen, en niet de inwoners te belasten. Wijzelf wonen sinds kort in een woning aan de Europaplein, en we wonen er goed en tevreden. Maar waar wij ons elke dag vreselijk aan ergeren, is de blauwe zone parkeerplaatsen. Wij hebben dus een ontheffing, ( die ons inmiddels 60 euro heeft gekost) maar kunnen 8 van de 10 keer dat we binnen komen op de korte hemen weg onze auto niet kwijt, er staan dan auto,s zonder parkeerschijf, om je kapot te ergeren ! Waarom gaat de gemeente niet de parkeerplaatsen verkopen aan de bewoners, op jaarbasis, en wat er over blijft blauwe zone. Daar waar dit mogelijk is natuurlijk! Ik denk dat daar wel belangstelling voor zal zijn. Nummerbord op de zijkant van de verhoogde weg band.Het brengt geld op voor de gemeente ! Controle parkeertijd blauwe zone zou hier veel geld opbrengen voor de gemeente ! Ik wil graag meedenken om geld zien binnen te harken voor onze gemeente. Er zal nog wel meer te verzinnen zijn, ik blijf denken , ook over bezuinigingen! Vriendelijke groet, Warnder.

    • Hoi, even een rectificatie, ik bedoel natuurlijk het verhuren van een parkeerplaats. Ikzelf zou zeker 100 euro per jaar willen betalen voor een parkeerplaats om onze auto altijd te kunnen parkeren wanneer we binnen komen rijden in de korte hemenweg. We zijn allebei zeer slecht ter been, en als je dan binnenkomt, en alles staat vol, heel veel zonder parkeerkaart, of geen ontheffing, dan erger ik mij kapot, en dat komt mijn gezondheid niet ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.