Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendam wil af van verpauperde panden

(F: Peter Panneman)

VEENDAM – Veendam wil af van verpauperde panden die het straatbeeld verzieken. Aanpassing van de welstandsnota moet de gemeente meer armslag geven bij de aanpak van deze rotte kiezen.

Verwaarlozing. Verpaupering. Slecht voor het imago. Broedplaats van vandalisme. Een gevaar voor de omgeving. De gemeente Veendam komt met tal van argumenten waarom ze af wil van hele en halve ruïnes. Dichtgetimmerde bedrijfspanden die al jaren staan te verkrotten. Oude huizen die op instorten staan. Schuren die half in puin liggen. Verkommerde plekken, vaak omgeven door hekken. Ze zijn de gemeente Veendam een doorn in het oog. In een aantal gevallen heeft de gemeente al een ‘succesje’ geboekt. Zo heeft Veendam eerder al in de Kerkstraat het zogeheten pand Prummel aangekocht. In de Kerkstraat-Oost is een lege kavel aangeschaft.

Oplossen en opruimen
Oplossen en opruimen, daar gaat het volgens wethouder Henk Jan Schmaal om. De woon- en leefomgeving wordt daarmee verbeterd en het aangezicht van dorpen en wijken knapt op. De gemeente Veendam wil de zogeheten excessenregeling van de welstandsnota verruimen. Die geeft niet alleen de bevoegdheid dwangsommen op te leggen aan pandeigenaren die hun onderhoudsplicht verzaken, maar in het uiterste geval kan er ook worden overgegaan op aankoop en sloop door de gemeente. Door heel de gemeente Veendam staan tientallen van zulke gebouwen. Vaak zijn ze in dermate slechte staat dat opknappen niet mogelijk is. Waar dat nog wel kan, krijgt de eigenaar advies over waar eventueel subsidiegeld te halen valt om aan de slag te gaan.

(Peter Panneman)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.