Direct naar de inhoud.

Drouwen maakt zich op voor bevrijdingsfeest

  • door:
  • op:

DROUWEN – Volgend jaar april is het vijfenzeventig jaar geleden dat Drouwen en omgeving, door Fransen, Canadezen en Polen, werden bevrijd. Een historisch feit om bij stil te staan.

In de hele regio vinden daarom speciale jubileum activiteiten plaats. Provinciaal springt daarbij de ‘Drenthe Liberty Tour 2020’ in het oog. Keep Them Rolling (KTR) trekt van 3 t/m 12 april dwars door Drenthe met een enorme stoet voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze volgen daarbij de route van de bevrijders in april 1945. Op donderdag 9 april 2020 doet de bevrijdingstour ook Drouwen aan.

Rond de middag wordt de karavaan bij het Meester Hekman Hoes ontvangen. Tijdens deze lunchpauze kunnen door het publiek de tientallen historische voertuigen, van jeeps tot zelfs tanks, worden bekeken. Op het grote parkeerterrein bij het dopshuis wordt de sfeer van de bevrijdingsdagen nagebootst. Zo zal de ook 75-jarige toneelvereniging ‘Vriendenkring’, uitgedost in de kleding van toen, het ‘bevrijdingsfeest’ levensecht uitbeelden. Leerlingen van o.b.s. De Ekkelhof maken het plaatje compleet.

Kamp Drouwen – (foto Publiek Domein)

De binnenkomst van ‘de bevrijders’ vormt de opmaat van vier dagen vol speciale activiteiten. Een speciale werkgroep, onder auspiciën van Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen, is inmiddels druk bezig het programma verder uit te werken. Daarbij is veel aandacht voor wat er zich in de Tweede Wereldoorlog zoal heeft afgespeeld in de regio Drouwen. Van het dramatische verhaal van de twee gedeporteerde en omgebrachte Joodse families tot de onbekende geschiedenis achter het kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst aan de Steenhopenweg in Drouwen. De verschillende vliegtuigcrashes (o.a. in Bronneger) worden belicht en natuurlijk komt ook het dagelijkse leven in oorlogstijd uitgebreid aan bod.

Ongetwijfeld zal het herinneringen oproepen bij wie de oorlog heeft meegemaakt en voor iedereen die van na die tijd is, zal iets duidelijk worden van wat er zich toen op de Hondsrug heeft afgespeeld. De organisatoren van ‘Bevrijding Drouwen 75 jaar’ zijn nog op zoek naar verhalen, voorwerpen en vooral naar foto’s van die periode. Hoe zagen de dorpen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen er in ’40 – ’45 uit? Als er voldoende materiaal is wordt daarmee een tijdelijke tentoonstelling in het dorpshuis ingericht.

Andere mogelijke programmaonderdelen zijn een muzikale theatervoorstelling, oudHollandse spelen, een (fiets)tocht langs plekken die tijdens de oorlog een rol hebben gespeeld en natuurlijk een knallend bevrijdingsfeest met Trees en haar Canadees, muziek en meer.

Volg het laatste nieuws rond dit evenement op de speciale pagina op Facebook: ‘bevrijding drouwen 2020’. Voor contact: bevrijdingdrouwen@gmail.com-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal