Direct naar de inhoud.

Column: Social Oorlog

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) Deze column is wekelijks te beluisteren bij het radioprogramma  1 op zaterdag op zaterdagochtend. En hier te lezen:

Ik breng vooral voor werk veel tijd door op de sociale media kanalen. Al eerder heb ik geschreven dat het daar niet altijd even gezellig is. De bedreigingen en haatreacties vliegen je dagelijks om de oren. Je zou dan denken dat in deze moeilijke tijden mensen iets aardiger voor elkaar zijn en een beetje minderen. Maar niets is minder waar. Veel mensen hebben nu natuurlijk de tijd om meer op Facebook Instagram etc. rond te struinen en dat gaat er nou niet altijd zo hartelijk aan toe. 

Al die zolderkamerterroristen en kelderhelden die deze tijd juist aangrijpen om overal hun zure mening en middelvingers te plaatsen. Daar reageren anderen dan weer op en het sneeuwbaleffect is gauw compleet. 

Het lijkt wel alsof in deze crisis de fatsoensnormen nog verder overboord zijn gekieperd. Voorbeeld was voor mij dat ik deze week op Facebook een oproep zag om meer om te kijken naar mensen in een beperking die nu bijvoorbeeld alleen thuis zitten opgesloten of zich over het hoofd gezien voelen. Een waardig statement leek mij zo, maar toen ik is naar de reacties ging kijken zei een van die toetsenbordsoldaten het volgende:

“Flikker toch op met dat gezeik over die ***gehandicapten, zou voor hun juist goed zijn om naar buiten te gaan zijn we daar ook weer vanaf”

Ik heb speciaal voor deze column even het scheldwoord weggehaald en de spelfouten eruit gehaald, leest wel wat aangenamer leek mij zo. Maar dit zijn wel de soort reacties die mijn bloed doen koken en mijn haren (en dat zijn er nogal wat nu de kapper dicht is) recht overeind doet laten staan. Zullen deze mensen zich nou echt voldaan voelen als ze dit soort walgelijke teksten neer kalken?

Wat ik mij nu afvraag is waarom dit nodig is. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, toegegeven de een natuurlijk meer dan de ander maar allemaal hebben we er mee te maken. Laten we dan iets aardiger voor elkaar zijn, ook op het wereldwijde web. Natuurlijk hebben we vrijheid van meningsuiting maar er is ook nog zoiets als een morele grens. Natuurlijk mag je kritiek hebben, maar doe dat dan opbouwend en niet met een andere ziekte erin beschreven. 

Een laatste tip aan deze smartphonehelden; mocht alles je nou zo kwaad maken op de sociale media, gooi je telefoon het kanaal in, gooi je laptop en computer erachteraan en ga een goed boek lezen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal