Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kabinet: “Er komen versoepelingen maar blijf waakzaam”

Bron: NOS

REGIO – Het kabinet heeft in de persconferentie van 19 mei bevestigd dat de aangekondigde versoepelingen doorgaan. Per 1 juni zijn bijvoorbeeld samenscholingen van 30 mensen in een gebouw toegestaan. In onder andere theaters en bioscopen is dit exclusief personeel. Dit staat haaks op de eerder benoemde aankondigingen waarbij het 30 mensen inclusief personeel betrof.

Ook de horeca mag per 1 juni weer beperkt open, met de nodige maatregelen. Reserveren is hierbij verplicht. Discotheken en feestgelegenheden zullen tot nader orde nog gesloten blijven.

OV

Het Openbaar Vervoer rijdt per 1 juni weer volgens de normale dienstregeling. Mensen van 13 jaar en ouder moeten dan in het OV een mondkapje dragen. Op stations en perrons hoeft dit niet en geldt de anderhalve meterafspraak.

Onderwijs

Middelbare scholen gaan per 2 juni weer open. Wel met een 1,5 meter regel. Bij sommige scholen met minder ruimte betekent dit dat niet alle leerlingen per keer naar school kunnen. Het is dan de bedoeling dat de studenten weer fysiek les krijgen. Leerlingen die dichtbij komen moeten met de fiets, lopend of auto komen. Leerlingen die verder weg wonen worden met speciaal vervoer naar school gebracht.

Ook de buitenschoolse opvang gaat weer open, dit zal op 8 juni gebeuren.

Het MBO zal vanaf 15 juni weer fysiek les kunnen gaan geven. Er zullen speciale roosters gemaakt worden zodat studenten niet in de spits hoeven te reizen.

Oproep

Premier Mark Rutte riep ook jongeren op om mee te denken over de huidige situatie. “Het is jullie toekomst” benadrukte de premier. “Dus kom met tips maar ook klachten.”

Rutte vroeg ook aan lokale politici en bestuurders om jongeren uit te nodigen voor gesprekken om zo mee te denken.

Strategie

Minister Hugo de Jonge legde de strategie voor de komende tijd uit. Daarbij hoort onder andere een strenge controle om zo het virus in te dammen en hoge pieken zoals we deze in maart en april kenden te voorkomen. Ook is het streven om vanaf 1 juni iedereen met klachten te kunnen testen op het coronavirus.

Minister de Jonge meldde ook dat er gewerkt wordt aan een dashboard. Hierop wordt alle informatie over het virus bij elkaar gebracht. Zoals alle positieve testuitslagen, ziekenhuisopnames en het totaal aantal positief geteste personen. Dit om alles zoveel mogelijk te monitoren en hier op te anticiperen.

Ouderen

Vanaf 25 mei kunnen de verzorgingstehuizen, die er klaar voor zijn, weer bezoek ontvangen. Hierbij geldt nog wel de regel; 1 bezoeker per inwoner van het tehuis. De ouderen die thuis wonen kunnen vanaf 1 juni weer bezoek ontvangen.

Waakzaam blijven

Rutte benadrukte in het begin van zijn speech dat hoewel we deze versoepelingen met zijn allen verdiend hebben dat we ons juist nu ook aan de maatregelen moeten houden.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.