Direct naar de inhoud.

Veenkoloniaal Symfonie Orkest mag weer van start

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth

WILDERVANK – Na een half jaar zonder repetities en concerten is afgelopen zondag het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) met de eerste repetitie in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum weer het nieuwe seizoen begonnen. De versoepelde coronaregels voor festivals en evenementen hebben dit weer mogelijk gemaakt.

Met het organiseren en plannen heeft men niet stilgezeten. Van 26 september tot en met 12 juni 2021 is er weer een nieuw seizoen voor de boeg met zo’n 15 concerten. In 2021 vindt tevens het 10-jarig jubileumconcert plaats.

Een half jaar lang geen repetities en voorstellingen, hoe was dat voor jullie?

Dirigent Lubertus Leutscher: “Dat is natuurlijk niet zo fijn. Je staat stil en bent gedwongen om niets te doen. Maar met de regels die er nu zijn mogen we weer van start gaan. Dat doen we heel professioneel, met de juiste afstanden.”

In verband met die onderlinge afstanden kan het orkest niet in zijn geheel repeteren in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum, de thuisbasis van het VKSO. Leutscher: “Het zijn deelrepetities na elkaar met hun eigen muziekstukken. We beginnen met de strijkers. Later op de middag komen de houtblazers en daarna de koperblazers van het blazersensemble. Dat is best wel lastig, maar we hebben er veel zin in en beginnen met volle moed. We loodsen het orkest door de coronatijd heen zodat we na deze periode weer volop ontwikkeld kunnen zijn. Om de kwaliteit te verhogen is het zo geprogrammeerd.”

vanBeresteyn

“Over drie weken zitten we integraal in de foyer van vanBeresteyn. Daar is zoveel ruimte en kan de afstand tussen alle orkestleden worden gewaarborgd. De blazers hebben een afstand van 2 meter. Anderhalve meter mag, maar wij houden twee meter aan.”

Een bijdrage van Henk Drenth.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal