Direct naar de inhoud.

Na anderhalf jaar weer samen repeteren: ‘In m’n eentje heb ik er minder lol in’

  • door:
  • op:

VEENDAM – Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest mocht afgelopen zondag voor het eerst sinds de coronacrisis weer bij elkaar komen.

De repetitie start met de vijfde symfonie van Tchaikovsky. Het stuk is nog niet eerder door het orkest gespeeld, een flinke uitdaging dus. ‘Het is een hele romantische symfonie, bijna zoals filmmuziek. Maar met uitdagende partijen, dat speel ik niet zomaar even weg’, aldus cellist Daan Vermaat.

Alleen in orkesten

Met zijn 21 jaar is Vermaat een van de jongsten van het orkest. De afgelopen maanden kon hij maar moeilijk de motivatie opbrengen voor zijn cello. ‘Ik speel eigenlijk alleen maar in orkesten, dus als ik daar niet voor hoef te repeteren gebeurt er niet zo heel veel bij mij.’

Het gaat bij hem echt om het samenspelen: ‘In mijn eentje heb ik er gewoon minder lol in.’

Wiljan Smit (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Ook fluitiste Wiljan Smit vond het niet altijd makkelijk om tijdens de coronamaatregelen te blijven repeteren.

Twee weken onaangeraakt

‘Ik moet zeggen dat mijn fluit ook weleens twee weken onaangeraakt in de kast heeft gelegen.’ Weer samen spelen is dan ook heerlijk. ‘Je staat meteen weer op scherp. Samen muziek maken is zo’n mooie manier van communiceren.’

Toch weer even wennen

Toch is het ook weer wennen, vertelt cellist Sven Kouwenberg. ‘Je hoort allemaal geluiden om je heen, dat is anders dan alleen op je zolderkamertje. Je moet goed opletten wat de anderen doen.’

Maar ook hij heeft het samenspelen enorm gemist. ‘Mijn celloleraar vroeg mij eens wat is mooier dan een cello? Twee cello’s. En wat is mooier dan twee cello’s? Drie cello’s? Zo geldt dat eigenlijk voor het hele orkest.’

Daan Kouwenberg (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Het orkest werd tien jaar geleden gestart door Lubertus Leutcher. Hij is ook de dirigent. Over de eerste repetitie is hij zeker niet ontevreden. ”Iedereen is heel gemotiveerd en heeft toch behoorlijk gestudeerd.’

Hij legt uit dat je als musicus in je hoofd altijd bezig bent met de muziek, ook als je niet werkelijk speelt. ‘Toen ik weer voor het orkest stond, ging het eigenlijk als vanouds, je pakt gewoon de draad weer op.’

De repetitie vond plaats in de foyer van Theater vanBeresteyn in Veendam (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

75 musici plus koor

Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest bestaat uit 75 musici. Daarnaast is er een concertkoor met 49 leden. Het eerste concert staat gepland op 17 september in Papenburg. Op 17 oktober treden ze op in Theater vanBeresteyn in Veendam. Ook staat er in het najaar een uitvoering van Carmina Burana van Carl Orff op het programma in de Smetanazaal in Praag.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal