Direct naar de inhoud.

Eerste windmolen bij de Dalweg voorzien van wieken

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth

WINDPARK N33 – Maandagmiddag is de eerste windmolen bij de Dalweg (bij Wildervank) voorzien van de wieken aan de rotor. De bladen van de wieken hebben een lengte van 65 meter. Het omhoog hijsen van de rotor met de immense kraan (van 145 meter) nam circa drie kwartier in beslag. Heel langzaam maar zeker werd het gevaarte met grote precisie naar de gondel gedirigeerd. Op 135 meter hoogte zat een monteur in de gondel klaar om van binnenuit de rotor tegen de grote aandrijfas te monteren.

Langs de Dalweg en op het fietspad van het viaduct over de N33 hebben tientallen toeschouwers de verrichtingen gadegeslagen. Het sein om weer huiswaarts te keren was voor de meesten pas na 17:15 uur toen de rotor was gekoppeld. Voor het zicht van buiten althans, voor de monteur in de gondel begon het grote werk van het vastdraaien.

Deze windturbine bij de Dalweg (met een vermogen van 3 tot 5 MW) is een van de vier die in een rechte lijn langs de N33 staan opgesteld. Martin Eissens was met klapstoeltje en verrekijker al ruim op tijd. Hij heeft een technisch beroep gehad. En vindt het een knap staaltje van techniek. Qua techniek is het fantastisch, maar ook horizonvervuilend.

De windmolen aan de Molenweg bij Nieuw-Buinen is vanaf de Dalweg bij Wildervank al te zien. De 9 te bouwen windmolens tussen Nieuwediep en Gieterveen moeten straks met gemak te zien kunnen zijn. Met ongeveer gelijke afstand als die op de locatie bij Zuidbroek.

Het Windpark N33 bestaat in totaal uit 35 windturbines. Waarvan 27 bij Zuidbroek en Meeden langs de N33 en A7. Bij het Vosseveld, tussen Zuidwending en de zuidkant van Meeden, zullen er nog 4 langs Veendam komen. Op de locatie Eekerpolder, andere zijde van Meeden, was op 6 augustus de allereerste windturbine al van een rotor voorzien.

Skyline ingrijpend gewijzigd

De skyline vanaf het platteland wordt met deze giganten ingrijpend gewijzigd. Vanuit elke windrichting zullen ze onmogelijk te missen zijn. De 44 meter hoge toren van de Grote Kerk in Wildervank valt erbij in het niet. Ook over het zeilmeer van Langebosch komen de windmolens boven de huizen en het appartementencomplex uit. Doordat ze zo hoog zijn lijken ze door de perspectiefwerking nog groter te worden.

Een bijdrage van Henk Drenth (Foto’s: Henk Drenth).

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal