Direct naar de inhoud.

Verenigingen Dukdalf houden open dag in nieuwe locatie JBC

  • door:
  • op:
Foto: Henk Drenth

VEENDAM – Zaterdagmiddag hebben de nieuwe gebruikers van het Jakob Bruggema Centrum (JBL) een open dag gehouden. De bezoekers konden een kijkje nemen in het voorlopige onderkomen van 11 verenigingen, die tot voor kort nog een vaste stek hadden in Wijkcentrum Dukdalf.

Sluiting Wijkcentrum Dukdalf

Na de sluiting van Wijkcentrum Dukdalf waren de 63 verenigingen genoodzaakt om uit te wijken naar andere locaties. Met behulp van de gemeente Veendam hebben de meeste verenigingen een ander onderkomen gevonden. Vanwege de beperkte ruimte noodgedwongen ook op andere locaties in Veendam, Wildervank, Pekela, Muntendam en Winschoten.

In Wijkcentrum Dukdalf vond een bloeiend verenigingsleven plaats met wekelijks honderden mensen over de vloer. De aangekondigde sluiting heeft dan ook een behoorlijke impact gehad. Niet iedereen kon na de sluiting mee. Daarbij hadden sommige clubjes ook al een slapend bestaan. De wijkvereniging, het wijkteam, vier biljartverenigingen, een yogaclub en de ouderengym zijn tot hun opluchting wel overgegaan naar het JBC. De 40-jarige biljartclub d’Olle Keus zat voor Dukdalf ook al eerder in het Jakob Bruggema Centrum, toen eveneens een wijkcentrum.

Kinderdisco

Voor Evert Bakker van de Kinderdisco was er nog een grote opluchting. Het aantal kinderen blijkt ook in het JBC te passen. Met 180 vierkante meter is het met de ontmoetingsruimte en de grote zaal ongeveer even groot als in de zaal van Dukdalf. Zodra het vanwege corona weer kan keert ook de kinderdisco weer terug. Deze kinderdisco is ongeveer even oud als het oude wijkcentrum Dukdalf.

Dukdalf stamt uit 1970. Omdat renovatie voor het zwaar verouderde pand te duur is vindt er op de locatie door de eigenaar herontwikkeling plaats. Met de gemeente wordt over de mogelijkheden gesproken. “Het hele wijkhart is er uitgetrokken, dat weer wordt teruggeplaatst”.

Exploitatie Jakob Bruggema Centrum

De exploitatie van het Jakob Bruggema Centrum is door de Stichting Centrale Wijkraad Sorghvliet (CWS) overgenomen. Op papier momenteel tot december 2023. In de stichting zijn als overkoepelend orgaan de beheerteams en het wijkteam in de wijk Sorghvliet ondergebracht. Mariël Vos en Iekje Deelstra van het CWS zijn per 1 september in het bestuur aangetreden. In Dukdalf hadden ze nog geen betrokkenheid. “Dit is voor ons compleet nieuw. Het is spannend, maar ook heel leuk. Ondanks alle paperassen en coronamaatregelen. We krijgen ook erg leuke feedback vanuit de verenigingen. We hebben er ontzettend veel zin in.”

Tijdens de open dag hebben leden van de vier biljartgroepen, de ouderendans en de kaartclub zich gepresenteerd. De biljarttafels stammen ook uit de begintijd van Dukdalf. Bij de ouderendansgroep had men op de anderhalve meter ook iets bedacht. Hoewel het niet verplicht is – omdat dansen als contactsport geldt – werd toch afstand gehouden middels doorgezaagde stukken bezemsteel van 65 centimeter afstand.

Een bijdrage van Henk Drenth (Foto’s: Henk Drenth).-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal