Direct naar de inhoud.

Drents volksleven in historisch tijdschrift Spitwark

  • door:
  • op:
Feest in Valtermond 1903

EXLOO – In het vierde extra dikke nummer van dit jaar komen diverse dorpen op de Hondsrug aan de orde in het historisch tijdschrift Spitwark.

Alida de Vries vertelt in Volksleven op den Hondsrug over de gewoonten in Exloo in de oorlogsjaren.

Marchinus Elting en Wim Oosting spraken met Henk en Rikie Smeman over hun manufacturen)winkel in Exloo.

Jacob Westendorp schrijft over twee oude gebruiken met Sunt Steffen (tweede kerstdag) in Valthermond. Daarna een mooi artikel over twee dorpsfeesten (1903 en 1953) in Valthermond. In het laatste artikel gaat over Valthe rond 1900.

Jan Wierenga schreef Uit de tijd, een mooie Rondblik over het fenomeen ‘tijd’.  In herkent u het nog?, zien we een foto van het Zuidenveldbestuur van begin vorige eeuw. In Oderen verandert gaat het over bedrijf het Dubex in 2e Exloërmond. In Uit de krant geniet cafébaas Harm Pras uit Valthermond van een serenade van Soli Deo Gloria.

Op de voorplaat een groepje plattelandsvrouwen uit Odoornerveen uit 1976 en de Middenplaat wordt ingenomen door de Landbouwvereniging 2e Exloërmond, die op 3 juli 1950 een dagje uit was naar Rotterdam.

Feesten in Valthermond

In 1903 bestond Valthermond 50 jaar en in 1953 vierde het grootste dorp in ons kerspel het 100-jarig jubileum. Dankzij krantenknipsels krijgen we een idee hoe die feesten werden gevierd. Ook lezen we hoe commissaris Cramer en burgemeester Van Roijen lovende woorden spreken over het dorp.

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Harm Pras
Exloo Dorpsstraat-Bussemaker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal