Direct naar de inhoud.

Groningse familieverhalen als luisterboek

  • door:
  • op:
Schrijfwedstrijd Familieverhalen

GRONINGEN – Biblionet Groningen organiseerde eind vorig jaar de schrijfwedstrijd Familieverhalen, in het kader van de leescampagne Nederland Leest. Van de drie winnende verhalen zijn luisterboeken gemaakt, die vanaf vandaag voor iedereen via Spotify te beluisteren zijn.

Trees Roose uit Haren is een van de winnaars. Zij schreef ‘Het zusje’, een verstild verhaal over een dramatisch familiegeheim. De jury van de schrijfwedstrijd kreeg er tranen van in de ogen. Trees raakte geïnspireerd tijdens het uitzoeken van oude foto’s. “Ik kwam een portretje tegen dat mijn moeder zeer dierbaar was en dacht: niemand die ooit meer aan dit kindje denkt. Ik wilde haar verhaal vertellen. Het is een monumentje voor dit vroeggestorven zusje geworden.”

Het verhaal ‘Thuis’, van Nane van der Molen uit Leermens, trof de jury vooral vanwege de sfeervolle schets van de ruimte en de prachtige zinnen. Het gaat over een man die na jaren in het westen terugkeert naar zijn Groningse roots. De derde winnaar, Annette Akkerman, schetst in haar korte verhaal in rake zinnen de moeilijke keuze van haar grootmoeder. “Aangrijpend in al z’n eenvoud,” vond de jury.

Intieme familieverhalen

De schrijfwedstrijd Familieverhalen was een van de activiteiten die Biblionet Groningen organiseerde tijdens Nederland Leest. Ruim 40 deelnemers stuurden een verhaal in. De jury, bestaande uit Sanne Meijer (historica en auteur), Rachel van den Hoogen (bestuurder Biblionet Groningen) en Erik Hulsegge (journalist voor RTV Noord) was overdonderd door de hoge kwaliteit én de grote variatie aan onderwerpen. “De verhalen waren allemaal zo verschillend: heftig, ontroerend,  verstild. Het thema maakte ook dat de verhalen heel dichtbij komen; veel deelnemers werden geïnspireerd door anekdotes die in hun eigen familie al jaren worden doorverteld. Dat maakte het heel intiem”, aldus juryvoorzitter Sanne Meijer.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal