Direct naar de inhoud.

Jan Nieboer: ‘Dat gevoel van onrecht zit er nog steeds’

  • door:
  • op:
Foto: Hielke Bosch/RTV1

2E EXLOËRMOND – Jan Nieboer heeft er deze week twee dagen in de rechtszaal opzitten. Hij wordt samen met mede-verdachte Jan H. verdacht van ‘windmolenterreur’. Het Openbaar Ministerie (OM) eist vijftien maanden celstraf waarvan vijf voorwaardelijk tegen de twee anti-windmolenactivisten.

Zelf kijkt Nieboer positief terug op de laatste dagen in de rechtbank: ‘Ik vond dat ze op een heel degelijke manier onderzoek hebben gedaan naar hoe alles tot stand is gekomen, en mijn rol binnen het hele verhaal’, aldus de 63-jarige inwoner van 2e Exloërmond.

Hij is er dan ook 100% van overtuigd dat de rechtszaak voor hem goed zal aflopen: ‘Wat ik heel erg van belang vond is dat er geen nieuw bewijs naar voren is gebracht.’

VPRO

We spreken de voorman van Platform Storm op het winderige platteland van de Drentse Monden. Omringt door de objecten waar hij zo fel tegen heeft geprotesteerd: de grote witte windmolens. Druk bellend stapt Nieboer uit zijn zwarte mercedes: ‘Dat was iemand van de VPRO’ zegt hij terwijl hij zijn telefoon wegstopt. ‘Ze vonden het nogal bijzonder dat op de dag van de uitspraak in de zaak (komende 16 april red.) het bewijs tot 5 minuten voor de uitspraak nog ingeleverd mag worden.’ Dit laatste feit is dan ook uiterst zeldzaam in de rechtspraak.

15 maanden

Het OM eist 15 maanden tegen Nieboer en H. Ondanks deze strafeis maakt Nieboer zich nog geen zorgen: ‘Wat er tegenover staat is vrijspraak’, aldus Nieboer vastberaden. ‘Ik heb veel vertrouwen in de rechtspraak en dat deze mensen hun werk goed doen. Ik maak me dan ook absoluut geen zorgen’

“Als je mensen op deze manier mag beschadigen, met een wettelijke basis dan is de democratie wel doorgeschoten.”

Jan H

Op één van de dagen in de rechtbank moest de zitting eerder worden geschorst. Een verzoek vanuit mede-verdachte Jan H. ‘Jan heeft in het verleden een burn-out gehad’, zo legt Nieboer uit. ‘Daarom kan hij zich niet zo lang achter elkaar concentreren, zeker niet op dit soort juridische dingen.’

Nieboer geeft aan dat het nu weer beter gaat met zijn compagnon. ‘Hij is blij met deze behandeling. En ook met het pleidooi van de advocaat, die hem dan ook vrij pleit. Dit omdat alles eigenlijk blijft hangen in bruggetjes, maar geen enkele aanwijzing is dat er daadwerkelijk twee daders in de rechtszaal waren.’ aldus Nieboer.

Onrecht tot wet verheven

Nieboer kijkt even om zich heen; naar de windmolens die boven het platteland uit torenen. ‘Dat gevoel van onrecht zit er nog steeds’, zo zegt hij. ‘We hebben met elkaar (de anti-windmolenactivisten red.) op gemerkt dat onrecht tot wet verheven is. Als je mensen op deze manier mag beschadigen, met een wettelijke basis dan is de democratie wel doorgeschoten.’

“Wij hebben absoluut de doelstelling om deze windturbines weer te laten verdwijnen. Zolang dat niet gerealiseerd is gaan we door met alle acties die ons ter hand staan op het juridische terrein.”

OPRECHT

Nieboer heeft er naast dagen in de rechtbank ook een kortstondig politieke carrière opzitten. Hij deed als lijsttrekker van de nieuwe politieke partij OPRECHT mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Hij haalde echter geen zetel met de partij. De immer opgewekte Nieboer denkt niet dat de rechtszaak daar aan heeft bijgedragen, sterker nog hij is van mening dat het enkel een positief effect heeft gehad: ‘Ik heb veel mensen gesproken die, juist door dit hele verhaal, op mij hebben gestemd. Omdat ik eigenlijk ook een beetje de vertegenwoordiger ben van duizenden noordelijke burgers die geconfronteerd worden met dit grote “democratische” onrecht.’

De Drentse anti-windmolenactivist is, ondanks dat hij geen zetel heeft weten te bemachtigen, van plan zijn protest tegen de windmolens voort te zetten: ‘Wij gaan op dezelfde voet verder’, aldus een vastberaden Nieboer. ‘Wij hebben absoluut de doelstelling om deze windturbines weer te laten verdwijnen. Zolang dat niet gerealiseerd is gaan we door met alle acties die ons ter hand staan op het juridische terrein.’

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal