Direct naar de inhoud.

Grijze bak nog eens in zes weken geleegd: ‘Hier zijn we als plattelandsgemeente nog niet aan toe’

  • door:
  • op:

Vanaf 2022 gaat de gemeente Borger-Odoorn de grijze container nog maar één keer in de zes weken legen. Dat werd vorige week donderdag duidelijk tijdens de gemeenteraad. Niet iedereen is daar blij waaronder de VVD. Tot nog toe konden mensen de container altijd eens in de drie weken bij de weg zetten

Fractievoorzitter Erik Huizing hoort van veel mensen dat ze nu al vaak een overvolle container hebben. “Vooral mensen met een wat grote gezin hebben hier last van. Wij willen dan ook graag dat mensen de vrijheid houden om te kiezen dus elke drie weken. Sommige mensen in onze gemeente kunnen ook negen weken met de grijze container. Dat is natuurlijk super, maar ook dat kan straks niet meer.”

Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Wethouder Freek Buijtelaar erkent dat het wat moeilijker wordt, maar zegt hij we moeten dit wel doen omdat we ons aan de landelijke afspraken moeten houden. Die afspraken houden in dat in 2025 nog maar 30 kilo afval per inwoner per jaar overgehouden mag worden. “We weten ook wel dat je mensen moeilijk kan laten zitten met een volle bak. Daarom zullen we ook ondergrondse containers plaatsen in alle kernen.”

Zwerfafval

Huizing denkt net als veel inwoners dat door de maatregelen van de gemeente er meer zwerfafval zal komen, maar ook afvaldumpingen. De wethouder is daar echter niet bang voor. “Dat zegt iedereen ook altijd. Als Diftar-gemeente krijg je gesleep met afval dus meer zwerfafval. Wij zijn niet anders dan andere gemeentes. Het zal een kwestie zijn van wennen. We zijn niet de eerste gemeente met ondergrondse containers. Eigenlijk is dat al heel normaal.”

Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Nog niet aan toe

Volgens Huizing is een plattelandsgemeente als Borger-Odoorn hier nog niet aan toe. “Het systeem van nu werkt uitstekend. Waarom zou je dat willen veranderen? Laten we eerst investeren in voorlichting en uitleg en dan kunnen we over een jaar of vijf eens verder kijken.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RTV Borger-Odoorn-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal