Direct naar de inhoud.

Trotse ouders olympiër Katja Stam leven intens mee: ‘Vraag de buren maar’

  • door:
  • op:

Bij de familie Stam in Klijndijk worden de Olympische Spelen met meer belangstelling gevolgd dan een doorsnee gezin. Hun dochter Katja komt samen met Raïsa Schoon uit in het beachvolleybaltoernooi. Een droom die waar wordt.

Volgens vader Ron is het een hele belevenis. “Nu pas heb je ondanks alle maatregelen in de gaten hoe groot de Olympische Spelen zijn.” Ron en Janneke hadden ook niet gedacht dat Katja nu al op de Spelen zou staan. Het vizier was gericht op 2024 in Parijs. “Twee maanden terug zei ik tegen mensen die vroeg of Katja Tokio zou halen dat ze  procent kans had. Na de 5e plaats bij een toernooi in Tsjechië was dat 20 procent.”

Foto: Instagram Katja Stam

Daarna ging het hard. Katja en Raïsa wonnen het Olympische kwalificatietoernooi in Scheveningen en verzekerden zich daarmee van een ticket naar Tokio. “Als ik daar aan terugdenk krijg ik nog kippenvel.” Het gezin dat verder bestaat uit zus Maaike en zoon Lars leeft nu intens mee. “Vraag de buren maar,” zegt Janneke met een grote smile.

Quarantaine

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het gaat tijdens deze Olympische Spelen veel over het coronavirus. Iets waar ook Katja de gevolgen van merkt. Ze zit inmiddels samen met Schoon in quarantaine laat ze weten via een videoverbinding. “Wij zaten tijdens de vlucht voor de skaters, achter de taekwondoka en naast de tennissers. De ‘warzone’ dus.” Een aantal atleten van die sporten zijn inmiddels positief getest.

F: Instagram BeachvolleybalNL

Stam is dan zelf ook wel enigszins bang om positief te testen. “Na de eerste week dacht ik gelukkig we hebben het gehad, maar nu we sinds gisteren als ‘close contact’ zijn aangemerkt en we in een ander appartement zitten denk je er wel weer meer over na.” Het betekent dat Stam en Schoon zelf vervoer moeten regelen richting het beachstadion en ook het eten wordt klaargezet voor hun kamerdeur. “Nu er bij ons ook andere atleten zitten en ik niet weet met wie zij in contact hebben gestaan vrees je er wel weer voor.”

Tussenronde

De twee beachvolleybalsters wonnen vanochtend hun derde groepswedstrijd tegen de de Duitse dames Karla Borger en Julia Sude met 24-22 en 21-16. De twee verloren de eerste twee wedstrijden tegen de wereldkampioenen en de Europees kampioenen. Daardoor spelen ze zaterdag waarschijnlijk in de tussenronde. Stam is dan ook nog niet tevreden. “Vooraf hadden we top 8 als doel gesteld dus we blijven er voor vechten.”-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal