Direct naar de inhoud.

E-waste race laat belang van recycling zien aan kinderen

  • door:
  • op:
De ingezamelde elektrische apparaten. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

Exloo — OBS de Zweng in Exloo doet de komende maand samen met een aantal andere scholen mee aan de E-waste race. Dit is een duurzaamheidcompetitie waarin leerlingen elektrische apparaten inzamelen. In ruil hiervoor krijgen ze punten. Wie op 30 september de meeste punten heeft verzameld wint een schoolreisje naar NEMO in Amsterdam. 

De leerlingen gingen maandagochtend fanatiek van start. Eigenlijk iedereen had wat van huis meegenomen en al snel pakte groep 7/8 van De Zweng de koppositie. “Wat wij nu hebben ingezameld dat halen de mensen van E-waste aan het eind van de maand op. Zij gaan het dan recyclen zodat mensen het kunnen hergebruiken,” zo vertelt Dennis.

Kar vol met spullen

Leerkracht Simone Vijfschaft ziet dat de start goed is. “Maar we staan nu niet meer bovenaan dus we moeten doorgaan met verzamelen.” Precies op dat moment komt een grote kar volgeladen met spullen de parkeerplaats op rijden. Het lijdt tot gejoel onder de kinderen. “Zo hij zit echt super vol.”

Kinderen bezig met het noteren van de spullen. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

De leerlingen pakken alles uit de kar en een van de leerlingen noteert alles op een papiertje voor het de grote container in gaat. Eenmaal terug in de klas wordt alles weer ingevuld. In de hoop dat de Zweng opnieuw de leiding pakt.

Draait niet alleen om inzamelen

Naast de wedstrijd zit er ook een educatief deel aan de duurzaamheidrace. “Mensen van E-waste zijn hier geweest en hebben hen alles uitgelegd wat zij met de producten doen en wat zij van de grondstoffen weer kunnen maken,” zo vertelt Vijfschaft.

Dan is het grote moment daar. Alles is ingevuld en dus kan er op de knop gedrukt worden. Iedereen is in spanning of ze weer bovenaan staan. Als eerste zien ze de punten. 4430 punten op de eerste ochtend. De leerlingen lijken tevreden, maar staan ze ook eerste? Als de juf op de ranglijst druk volgt een luid geschreeuw en gejuich. De Zweng staat bovenaan. Nu volhouden tot 30 september voor een schoolreisje naar Nemo.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal