Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad Stadskanaal stemt in met stadstuin op Europaplein

  • door:
  • op:
Het ontwerp voor de stadstuin Europaplein | Foto: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal heeft in de gemeenteraadsvergadering van maandagavond voor het plan van een stadstuin op het Europaplein gestemd. In juli kwam het college met het plan om deze tuin te realiseren op het ‘desolate’ plein.

De tuin zal circa 600.000 euro gaan kosten. De gemeente zal hier zelf 230.000 euro voor moeten ophoesten. Dit geld zal uit een speciaal potje voor vernieuwingen van infrastructuur in de gemeente komen. De overige 370.000 euro komt uit de Regiodeal Oost-Groningen. Met dit geld wordt een van de laatste rotte kiezen uit het centrum getrokken.

Podium in de vuilnisbak

Een aantal fracties in de raad hadden nog wel een punt van kritiek. Het podium op het Europaplein zal namelijk met de huidige plannen gaan verdwijnen. Meerdere partijen zijn het hier niet mee eens. ‘Dat podium is niet goed gebruikt afgelopen jaren maar is wel van goede kwaliteit’, aldus Jur Mellies van Lokaal Betrokken. ‘Wij zouden het enorm zonde vinden als dit podium toch in de vuilnisbak verdwijnt.’

Camera’s

Ook werd het punt van veiligheid aangesneden. Een aantal raadsleden, waaronder Evert Idema (SP) stelden voor om camera’s te plaatsen. ‘Zo kunnen we vandalisme en hangjongeren tegengaan’, aldus Idema.

Klaas Pals (D66) was het hier niet mee eens en stelde dat er juist vertrouwen moet zijn in de jongeren. ‘Als we daadwerkelijk een mooie tuin neerzetten zien ook de jongeren dat dit goed behouden moet blijven.’

Zonder regiodeal geen tuin

De partijen vinden ook dat het wel een vrij dure tuin is. ‘Het is een klein stukje grond, ongeveer zo groot als mijn tuin. Als ik daar zes ton in zou steken, zou ik een hele mooie tuin hebben’, zo merkt Idema (SP) op. De gemeente zou de 600.000 euro zelf niet uit de portemonnee kunnen krijgen. Zonder de Regio Deal was het plan dus waarschijnlijk ook niet doorgegaan.

Ontwerp sessies

Het ontwerp van de stadstuin is van landschapsarchitect Frans Beune. In 2019 werden er samen met betrokkenen en geïnteresseerden ontwerp sessies gehouden in het gemeentehuis. In groepen mochten mensen een moodboard maken. Op basis van deze input en enkele randvoorwaarden is Beune aan de slag gegaan.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal