Direct naar de inhoud.

Gemeenteraad Stadskanaal vergadert in maart eenmalig in Streektaal

  • door:
  • op:
De gemeenteraad van Stadskanaal in de Pleinzaal van het Geert Teis | Foto: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal gaat, in de laatste raadsvergadering van de huidige raad op 28 maart, eenmalig vergaderen in het Gronings. Dat heeft de raad gisteren besloten. Aanleiding hiervoor was een brief van de Streektaal-organisaties Nedersaksisch Taalgebied (SONT). Daarin werd de vraag gesteld of de gemeenteraad in dialect wil vergaderen om zo aandacht te vragen voor de streektaal.

Raadsleden Grietje Schipper (PvdA) en Erik Bieze (Gemeentebelangen Stadskanaal) legden deze vraag voor aan hun ambtsgenoten en daar werd veelal positief op gereageerd. Veel collega’s reageerden met een verraste lach en veel duimen gingen voor dit voorstel de lucht in. 

Ook verantwoordelijk wethouder Goziena Brongers (CDA) zag wel iets in dit idee. ‘De maand maart krijgt door velen het oormerk ‘streektaal-maand’, dus lijkt me dit Groningse initiatief een goed idee.’

Niet de volledige vergadering

‘In het verleden gebeurde het nog wel eens dat er in de maand maart in streektaal werd vergadert’, zo vertelde Grietje Schipper. Ze plaatste daarbij wel de kanttekening om niet de volledige vergadering in het Gronings te doen. ‘Het is misschien wel handig om één onderwerp in het Gronings te behandelen. Anders kan het voor diegene die de streektaal niet machtig zijn nog wel eens lastig worden.’

Niet iedereen spreekt Gronings

Niet iedereen stond overigens te springen om eenmalig over te stappen op de Grunneger Toal. Zo gaf Bert van Beek van de ChristenUnie bijvoorbeeld aan dat zijn Gronings nou niet zo bijster goed is: ‘Ik heb één keer geprobeerd iets in het Gronings te zeggen en dat werd me bepaald niet in dank afgenomen’, aldus van Beek. ‘Ik zal dan ook niet te horen zijn tijdens dat bepaalde agendapunt.’

Ook Machteld Luijken van de SP zal het in dat geval bij luisteren houden, niet gek aangezien ze haar roots in Amsterdam heeft liggen. ‘Ik zal op dat moment dan ook wijselijk mijn mond houden’, lachte ze. 

‘Vergadering moet voor iedereen beschikbaar zijn’

Anton Reinders (fractie Reinders) plaatste aan het eind nog wel een kritische noot over dit plan. ‘Ik vind dat dit debat voor iedereen beschikbaar en te beluisteren moet zijn.’, aldus Reinders. ‘Daarnaast spreek ik het ook niet zo goed dus hou ook ik me er even buiten.’

Het voorstel werd wel aangenomen, zonder dat daar een motie voor nodig was. Dus zullen in ieder geval twintig raadsleden op 28 maart in streektaal te horen zijn. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal