Direct naar de inhoud.

Raad stemt voor geheimhouding dossier Navolaan: ‘Zwarte dag voor lokale democratie’

  • door:
  • op:
Navolaan 8-13 voor de sloop | Bron: Google Streetview

STADSKANAAL – De gegevens over de deal rond de verkoop van de panden Navolaan 8-13 blijven geheim. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond met een nipte meerderheid besloten. Tijdens de hoofdelijke stemming stemden elf raadsleden voor geheimhouding en tien tegen. Dit betekent dat de raad wel kan overleggen over het dossier maar hier niets over naar buiten mag brengen. 

Het dossier draait om een deal in september van dit jaar tussen de gemeente en BT Beheer van ondernemer Ben Timmermans. De adressen Navolaan 8-13 werden voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan BT Beheer. Het bedrag had volgens de gemeente te maken met de zogenoemde ‘onrendabele top’. Wat betekent dat de benodigde investeringen hoger uit zouden pakken voor Timmermans dan de uiteindelijke waarde van de grond.

Stuitend

Na een overleg tussen de raad en het college achter gesloten deuren werd er gestemd over het Navolaan dossier. De fractievoorzitters van de oppositiepartijen D66, Lokaal Betrokken, GBS en PvdA riepen tijdens de stemverklaring hun zorgen uit over de gang van zaken. ‘Ik voel me hier persoonlijk ongemakkelijk bij’, aldus Jur Mellies (LB).  ‘Ik moet dit uit kunnen leggen bij de kiezer en dat kan ik niet. Dit is stuitend’.

Zwarte dag

Pals (D66) voelt zich als raadslid in de hoek gedreven, zo zegt hij in de vergadering. ‘We mogen verder niks zeggen. Als raadslid ben je gekozen om te controleren. Dat wordt zo onmogelijk gemaakt. Ik vind het een zwarte dag voor de lokale democratie.

Onzin

Raadslid Hans Klopstra (VVD) spreekt de woorden van Pals tegen. Hij steld dat Pals feitelijke onjuistheden verkondigde. ‘Dit is onzin want u kent de stukken dus u kunt controleren zoveel als u wilt’, aldus Klopstra. ‘We komen hier op voor alle inwoners van onze gemeente. Dus ook de inwoners en andere betrokkenen van deze stukken die er wel degelijk belang bij hebben dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan.’

Een reactie van Pals, op de argumenten van Klopstra, bleef uit aangezien burgemeester Sloots de stemverklaring niet wilde laten uitlopen op een debat.

Besloten vergadering

Komende woensdag praat de raad, in een besloten vergadering, verder over de inhoud van het dossier.

 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal