Direct naar de inhoud.

Gemeente Veendam heeft twee klimaatburgemeesters: nationale klimaatweek begonnen

  • door:
  • op:
Ter illustratie | Foto: Rijksoverheid

VEENDAM – De gemeente Veendam heeft vanaf vandaag voor het eerst twee klimaatburgemeesters. Het zijn Paul Joosten (64) en Robert Mohansingh (59). Dit heeft het ministerie van Economische zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekend gemaakt.

Hiermee heeft het ministerie het startsein gegeven voor de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week hebben verschillende gemeenten in het land hun eigen klimaatburgemeester(s). Deze mensen moeten de mede-inwoners van hun gemeente inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat.

Huis in Zuidwending

Om klimaatburgemeester van een gemeente te worden moest je zelf bijvoorbeeld iets aan je eigen levensstijl hebben aangepast of een actie hebben gestart in de buurt om samen iets te doen voor het klimaat. Zo kocht Paul Joosten een huisje uit 1905 in Zuidwending die hij een stuk energiezuiniger heeft gemaakt.

‘We gingen eigenhandig en zonder subsidie flink aan de slag’, aldus Joosten.  ‘Vierentwintig zonnepanelen, isolatie van muren en vloeren, een op hout gestookt fornuis voor warmte in huis en elektrische warmwatervoorzieningen voor keuken en badkamer zorgden dat we in 2017 de gaskraan definitief konden dichtdraaien en inmiddels hebben we een flink negatieve energierekening’

Klimaatburgemeester Paul Joosten | Eigen Foto

Biocomposiet

De tweede klimaatburgemeester van Veendam, Robert Mohansingh, werkt veel met biocomposiet. Dat is een vorm van duurzame gevelbekleding. Mohansingh: ‘Wij zetten ons in door economische, ecologische en sociale aspecten meetbaar te maken en om te zetten in valuta. Met dit model en werkwijze willen wij aantonen dat ook op gemeentelijke niveau innovatietechnologie kan bijdragen aan de Klimaatvraagstukken. Niet alleen theoretisch maar ook in de praktijk.’

Veendammer klimaatburgemeester Robert Robert Mohansingh | Eigen Foto, bewerking: RTV1

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal