Direct naar de inhoud.

Raad Borger-Odoorn stelt kwart miljoen beschikbaar voor aanpak plattelandswegen

  • door:
  • op:
Een van de plattelandswegen in Borger-Odoorn. Foto: Google Streetview

EXLOO – De raad van Borger-Odoorn heeft gisteravond tijdens de begrotingsvergadering ingestemd om 250.000 euro te investeren in de aanpak van de plattelandswegen. Dit bedrag is eenmalig en komt bovenop het structurele bedrag van 400.000 euro in de begroting. Bijna een derde van Borger-Odoorn bestaat uit plattelandswegen.

Met het oog op dreigende onveilige situaties op plattelandswegen wilden het CDA, ChristenUnie, VVD, D66 en Leefbaar Borger-Odoorn dat er 250.000 euro extra voor het onderhoud uitgetrokken wordt. Lang leek daarmee geen meerderheid gehaald te worden, maar coalitiepartij Gemeentebelangen stemde uiteindelijk in en dus wordt er in totaal komend jaar 6,5 ton beschikbaar gesteld voor het onderhoud aan plattelandswegen.

“We hebben al meermaals aandacht gevraagd voor de plattelandsweg Dikbroeken waar veel van onze jeugd langsfietst. Met deze extra investering kunnen we de verkeersveiligheid op onder andere deze weg sneller verbeteren,” zo zei fractievoorzitter van Gemeentebelangen Harm Greven tijdens de vergadering.

Onderhoud loopt 6 miljoen achter

De partijen vinden het beter om proactief beleid te voeren zodat onveilige situaties voorkomen worden. In de begroting van 2022 is wel een budget van 1 miljoen extra vrijgemaakt voor het Integraal Beleid Openbare Ruimte (IBOR). Volgens de partijen is dat niet voldoende om de plattelandswegen aan te pakken. “Dat budget zal opgaan aan het standaard onderhoud,” zo liet Erik Braam van ChristenUnie weten.  “In de IBOR staat dat we bijna 6 miljoen euro achter lopen met onderhoud. Laten we vanavond een eerste stap zetten.”

‘Bak ellende’

Twee partijen voelden niks voor het voorstel. “Wij hebben al regelmatig aangegeven eerst te kiezen voor de mens en dan voor het grijs, de wegen dus,” zo zei Henk Zwiep van de PvdA. Hij ziet het geld liever richting het sociaal domein gaan.  Fractievoorzitter Pieter de Groot van Groen Links ziet het plan evenmin zitten. “Ik wil eerst meer zicht hebben op wat de kosten zijn en waar de prioritering binnen deze bak ellende gelegd wordt.”

Ankie Huijing van het CDA geeft bij De Groot aan dat die prioritering in de IBOR-nota staat.  “Met 400.000 euro houden we het gemiddelde op niveau, maar we willen met deze 250.000 euro een kwaliteitsslag slaan.” Volgens wethouder Freek Buijtelaar kunnen er met het besluit van de raad ook snel stappen in de goede richting worden gezet.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal