Direct naar de inhoud.

Stel uit Veendam vist een jaar lang non-stop: ‘Ik verwacht minimaal 500 karpers omhoog te halen’

  • door:
  • op:
Toby en Froukje bij hun visstek in Winschoten. Foto: Jeroen Willems / RTV Noord

VEENDAM – Een jaar lang elke dag van het jaar vissen. Dat lijkt gekkenwerk, maar Toby de Waard en Froukje Zuidema uit Veendam doen het gewoon.

Het stel gaat in 2022 een heel jaar lang, 365 dagen per jaar, vissen op verschillende plekken in Nederland.

Eigenlijk een grap

Ze stoppen alleen met vissen om naar een volgende visstek te rijden. De eerste tien dagen hebben ze hun hengel uitgegooid in Scheemda, Alteveer, Enschede en Winschoten.

De 38-jarige Toby de Waard is een fervent visser. Op een beurs kwam hij op het idee om het hele jaar door te gaan vissen. ‘Het was eigenlijk een grap, maar toen ik naar buiten liep dacht ik ineens: op zich is het niet eens zo’n slecht idee’, lacht hij.

Veel steur en brasem

Samen met zijn vriendin regelde hij een paar sponsoren voor het aas en vismaterialen. Op nieuwjaarsdag begon hun grote avontuur. De twee vissen op karper, maar tot nu toe hebben ze die nog niet aan de haak gehad. Wel veel steur en brasem.

‘Het is winter en die vissen hangen eigenlijk stil in het water. Ze eten ook heel erg weinig. Dus je hebt echt geluk als je er eentje vangt in 48 uur’, zegt De Waard.

Toby de Waard en vriendin Froukje Zuidema. Foto: Jeroen Willems / RTV Noord

Zingende karpervisser

Alle belevenissen worden met de camera vastgelegd en wekelijks op internet gezet. Als de ‘Zingende Karpervisser’ heeft De Waard al een selecte groep volgers op de sociale media.

‘We maken vlogs, maar doen ook live-sessies, zodat mensen er echt bij kunnen zijn en ook vragen kunnen stellen. En soms zing ook een stukje. Ik deed dat altijd al, maar Froukje vond dat ik daar wat meer mee moest doen. Af en toe neem ik ook een liedje op’, zegt De Waard.

Statement

Het duo hoopt met de filmpjes jongeren enthousiast te maken voor het vissen. Ze willen zowel de leuke als de mindere leuke dingen van het vissen laten zien in hun vlogs.

‘Laatst regende het heel hard en was het zo glad op de steiger dat ik onderuit gleed. Zo’n gevecht had ik met een vis om hem omhoog te krijgen. Helaas had Froukje toen de camera niet aan staan, maar dat willen we ook allemaal laten zien’, zegt De Waard.

Respect voor vrouwen

Verder hoopt De Waard dat er meer respect komt voor vrouwen die vissen, want dat gebeurt volgens hem veel te weinig.

‘Er wordt vaak op vrouwen die vissen neergekeken en daar ben ik het echt niet mee eens. Froukje vist ook en die haalt echt hele mooie vissen naar boven. We gaan dat ook laten zien in onze vlogs’, aldus De Waard.

Toby de Waard ving in Enschede flink wat grote vissen, maar geen karper. Foto: eigen foto

Rotzooi

Tot slot vragen de twee met hun vismarathon aandacht voor de vele rotzooi die er langs de waterkant ligt. ‘Als wij op een stek arriveren, dan ligt het vaak bezaaid met energiedrankjes, blikken bier en noem maar op. Dan ruimen wij dat op, maar dat hoort niet mensen. Een hele duidelijke boodschap volgens mij’, zegt De Waard.

Geen stress

Na tien dagen moet de eerste karper van het jaar nog gevangen worden. Toch schiet het duo nog niet in de stress. ‘Vorig jaar heb ik er iets meer dan 300 gevangen en nu vissen we non-stop, dus ik verwacht dat ik dit jaar minimaal 500 karpers vang’, lacht De Waard.

Dit is een artikel van Jeroen Willems en RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal