Direct naar de inhoud.

Johan Hamster volgt Henk Staghouwer op als gedeputeerde Groningen

  • door:
  • op:
Wethouder Johan Hamster | Foto: Jan Buwalda/Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Johan Hamster wordt door de Statenfractie van de ChristenUnie voorgedragen als nieuwe gedeputeerde van de provincie Groningen. De huidige wethouder van de gemeente Stadskanaal moet de opvolger worden van Henk Staghouwer, die maandag is beëdigd als minister van Landbouw.

Dat Hamster door de ChristenUnie naar voren wordt geschoven, lag in de lijn der verwachting. Hij gaf afgelopen najaar aan dat hij na drie periodes wethouderschap in Stadskanaal geen kandidaat-wethouder was voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart aanstaande en iets nieuws prefereerde.

Bij de Statenfractie was Hamster topkandidaat. De inwoner van Stadskanaal is blij met deze nieuwe kans, maar beseft zich goed dat het geen gemakkelijke klus wordt.

‘Het is spannend, maar op de goede manier’, zegt hij. ‘Ik vind het ontzettend eervol. Tegelijkertijd besef ik me dat de uitdaging groot is.’

‘Duw in de goede richting’

In het provinciebestuur moet Hamster aan de slag met de versterkingsoperatie in het bevingsgebied en de balans tussen natuur en landbouw.

‘Dat zijn hele stevige dossiers voor de regio. Ik heb er goed over nagedacht, maar ik denk en hoop dat ik iets kan bijdragen om het proces in de versterkingsoperatie iets ten goede te doen keren. Ik kan en wil ook niets beloven. In dit dossier is het juist op dat gebied te vaak misgegaan. Maar ik wil dit dossier een duw in de goede richting geven.’

Hamster begon in 2010 als wethouder op zijn 28ste als jongste wethouder ooit in Stadskanaal. Hij startte in een college met ervaren rotten als Jan Bessembinders (CDA) en Jan-Willem van de Kolk (PvdA), die beiden destijds aan hun vierde periode als wethouder begonnen. Hij kon veel opsteken van de politieke gehaaidheid van Van de Kolk en van dossiervreters als Bessembinders en burgemeester Baukje Galama (VVD).

Bestuurlijk boegbeeld

De afgelopen jaren groeide Hamster uit tot bestuurlijk boegbeeld van Stadskanaal. Rond de ziekmelding en het vertrek van Baukje Galama als burgemeester was Hamster loco-burgemeester. Hij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 als nummer twee op de lijst veel voorkeursstemmen, wat de ChristenUnie de vijfde zetel bezorgde en de grootste partij van Stadskanaal maakte.

Vanaf 2018 sprong de bestuurder regelmatig op de bres over de slechte financiële positie van Stadskanaal, als gevolg van Rijksbezuinigingen op de jeugdzorg en de werkvoorzieningsschappen.

Hamster werd voor die inzet door het blad ‘Binnenlands bestuur’ genomineerd voor en na een stemronde uitgeroepen tot ‘Beste lokale Bestuurder’. Hij werd onder meer geprezen voor zijn inzet voor het noodlijdende werkvoorzieningsschap Wedeka.

Kantoor blijft even leeg

De geboren Knoalster voelde al enige tijd aan dat het goed is om af te zwaaien in Stadskanaal. ‘Het is voor mij goed dat ik een nieuwe uitdaging heb en het is voor Stadskanaal goed dat er iemand met frisse ideeën binnenkomt.’

Die frisse ideeën komen niet voor de verkiezingen in maart aanstaande. De raadsfractie van de ChristenUnie heeft besloten in de twee maanden tot aan de verkiezingen geen vervanger te leveren. Ingrid Sterenborg, sinds 2000 actief als gemeenteraadslid, moet na de verkiezingen de beoogd wethouder voor CU worden.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en Noord werken de komende tijd nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal