Direct naar de inhoud.

Sportclubs kunnen weer wedstrijden spelen: ‘Hopelijk komt verenigingsleven daarmee terug’

  • door:
  • op:
Hopelijk meer versoepelingen voor de sportclubs
Foto: VCO’72

REGIO – Lange tijd was het niet mogelijk. Sportwedstrijden met publiek en een open sportkantine. Toch lijkt daar vanaf vanavond bij de coronapersconferentie van het kabinet verandering in te komen. Publiek is mogelijk weer toegestaan en ook de sportkantines mogen weer open.

Daling van het aantal Leden

De afgelopen maanden hebben ook de sportverenigingen tegenslagen gehad. Vele trainingen konden niet door gaan en wedstrijden waren alleen onderling toegestaan zonder publiek. Hierdoor zag Handbal vereniging HV Borger helaas ook een daling in het aantal leden. ‘Vanaf het begin van de pandemie hebben we een forse terugval gehad in het ledenaantal,’ zo vertelt voorzitter Tim Riemeijer.

De vereniging is nog wel sceptisch als het gaat om het spelen van wedstrijden. ‘De besmettingscijfers zijn nog aardig hoog volgens mij,  maar als we teams op de been kunnen krijgen gaan we gewoon spelen. Als dat met publiek kan is dat helemaal fantastisch.’

Verenigingsleven

Niet alleen zullen de versoepelingen meer ruimte voor de sportverenigingen bieden, ook hopen verenigingen het verenigingsleven weer een beetje terug te krijgen. Jeroen Hooijer van basketbalvereniging Aquila uit Wildervank ziet dat het verenigingsleven flink verminderd is in de afgelopen maanden. ‘Een verenigingsleven draait om vrijwilligers en deze bestaan vaak uit de ouders van onze leden. Als wij in de weekenden niet de mogelijkheid hebben om hun fysiek even te spreken en activiteiten wegvallen dan valt ook het verenigingsleven weg,’ aldus Hooijer.

De basketbalvereniging kijkt uit naar wedstrijden met publiek ”Een wedstrijd zonder publiek is toch altijd anders. Met name bij de jeugd komen altijd wel ouders, opa’s en oma’s mee en dat brengt wel de sfeer in de sporthal.

Sportkantine

Ook de opening van de horeca zal zijn invloed hebben op verenigingsleven. Sportkantines kunnen hun deuren ook weer openen en dat is ook belangrijk voor de inkomsten van de vereniging.  ‘Als publiek weer welkom is dan is dat natuurlijk een extra stimulans voor onze voetballers zelf, maar als de horeca ook weer open mag betekent dat ook dat we weer wat kantine inkomsten kunnen krijgen, wat erg belangrijk is voor onze vereniging,’ aldus voorzitter Harold Enting van voetbalclub HOC uit Odoorn.

Onzekerheden

Toch zijn er ook nog onzekerheden bij de verenigingen. De jongeren tot 18 jaar mochten namelijk eerder opnieuw beginnen met trainingen. Maar voor de teams hierboven zijn de training pas vorige week weer begonnen. Hiervoor golden namelijk nog andere regels. Geert Heidekamp is voorzitter bij volleybalvereniging VCO’72 uit Onstwedde. Hij zegt hier over:’ Aan de ene kant ben je blij dat je alles weer los mag, aan de andere kant. Vanavond horen dat je los mag en zaterdag weer competities en dat zonder training is vragen om blessures.’

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal